Aktuality

Studenti se vrátí do nových dílen a laboratoří. Lepší podmínky pro praxi zajistily školám evropské peníze z ROP Severovýchod

29.08.2014 14:38

Hradec Králové, Pardubice, Liberec – Nové vybavení laboratoří a dílen, rekonstruované učebny anebo modernizovaná či úplně nová hřiště. Základní a střední školy vypadají díky evropským penězům zase o něco lépe. Po prázdninách budou moci novinky vyzkoušet na vlastní kůži sami školáci. Za uplynulých sedm let přispělo na rozvoj školství v Královéhradeckém, Pardubickém i Libereckém kraji téměř 820 milionů korun z Regionálního operačního programu Severovýchod.

 

Nové zázemí  přes léto vzniklo také u základních škol. Jednou z těch, kde na žáky bude čekat překvapení, je liberecká ŽŠ Vrchlického a Sokolovská. Díky dotaci bezmála 11,3 milionů korun došlo k modernizaci areálu zaměřeného převážně na práci s dětmi a mládeží v oblasti stolního tenisu a sportovního aerobiku. Nově tak vzniklo zázemí pro gymnastický sport, step a team-aerobik, ale také prostory pro cvičení veřejnosti. Kompletní změny dozná také tělocvična Základní školy Sokolovská v Liberci. Na její rekonstrukci získalo město dotaci 11,6 milionů korun. To na ZUŠ v Přelouči zase přeměnili bývalou kotelnu v učebnu na zpracování a reprodukci zvuku. I tady přispěly evropské peníze. Celkem 3,8 milionů korun.

 „Velkou část projektů, které přispěly ke zlepšení podmínek ve školství, tvořily inovace dílen pro praktickou výuku na středních školách a odborných učilištích. Studenti tak mají možnost vyzkoušet si práci s přístroji, které jsou dnes ve firmách již běžně využívány,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Zdeněk Vašák. Právě střední školy anebo jejich zřizovatelé, kraje, jsou častými žadateli. Kromě lepší praxe si od modernizace dílen a laboratoří slibují také lepší uplatnění absolventů na trhu práce a tím snížení nezaměstnanosti. S tímto cílem nyní například vzniká CNC centrum na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole v Rychnově nad Kněžnou. Díky dotaci téměř 3,2 milionu korun tady kromě nového CNC centra pořídí nové vybavení pro výuku oboru kominík, od jehož výuky v dnešní době řada škol upustila. „Díky dotaci z ROP Severovýchod jsme mohli vytvořit takové podmínky, které nám pomohou k naplnění potřeb a požadavků kladených na vzdělávací proces ze strany zaměstnavatelů a také nám pomohou při zavádění nových školských vzdělávacích programů vycházejících z rámcového vzdělávacího programu,“ uvedla Dana Havranová, ředitelka VOŠ a SPŠ v Rychnově nad Kněžnou. Nové vybavení by mělo začít studentům sloužit od listopadu.

Ve špičkové vzdělávací centrum se promění také Střední průmyslová škola kamenická a sochařská v Hořicích. Té se podařilo získat dotaci již podruhé. Nejprve před dvěma lety získala 8,6 milionů na pořízení 3D robotizovaného obráběcího stroje se skenovacím zařízením určeným k opracování kamene a nyní tady přibude unikátní 3D tiskárna a další nejmodernější vybavení. Tentokrát je dotace 3,2 milionu korun. Takto naše škola dosáhne na ucelenou technologii, která nemá minimálně v Evropě v civilních technologiích obdobu,“ podotkl ředitel školy Josef Moravec.

 

 

Za uplynulých sedm let schválil Výbor Regionální rady Severovýchod více než sto projektů, které pomohly rozvoji všech typů škol. Některé se stále realizují, jiné už plně slouží dětem a jejich učitelům. Mezi takové patří například sportovní areál na ŽS Smetanova v Přelouči anebo sportovní hala ve Skutči. Tu kromě veřejnosti využívají také žáci základní školy při výuce tělocviku. Největší díl evropských peněz přerozdělených prostřednictvím ROP Severovýchod však směřoval do vzniku odborných vzdělávacích center na středních školách anebo na modernizaci výuky těchto škol.   

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login