Aktuality

Svijanský máz se zřejmě bude brzy vařit v Tbilisi

07.04.2015 18:17

Pivovar Svijany  uvažuje o tom, že postaví pivovar v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Vyplynulo to ze sobotního pracovního jednání vedení pivovaru v čele s majitelem Miroslavem Kučerou  a ředitelem pivovaru Romanem Havlíkem na straně jedné a  primátorem Tbilisi  Davidem Narmaniou a velvyslancem Gruzie v České republice Zaalem Gogsadze na straně druhé.

Setkání, kterého se zúčastnili také hejtman LK Martin Půta, primátor Liberce Tibor Batthyány  a jednatel  stavební  společnosti Syner Petr Myška, připravil předseda Gruzínsko- česko – slovenské hospodářské komory Alexander Gedevanišvili.

Podle majitele pivovaru nešlo o první setkání s představiteli Gruzie, ale poprvé se velvyslanec a tbiliský primátor přijeli podívat do výroby v Pivovaru Svijany,aby viděli, co je v případě výstavby čeká.

„Jednání jsou na dobré cestě, řekněme, že o stavbu pivovaru Gruzii, který by vyráběl Svijanský máz a další naše piva,  máme zájem,“ řekl Miroslav Kučera.

„Předpokládáme, že bychom postavili pivovar , který by měl výstav  cca 200 tisíc hektolitrů ročně, začali bychom však asi na sto tisících,“ doplnil ředitel pivovaru s tím, že loňský výstav Pivovaru Svijany byl 600 tisíc hektolitrů a stall se 4. největším pivovarem v ČR.

Možnou expanzi do ciziny podpořil i hejtman LK, který zdůraznil, že si váží toho,  když české firmy, které dělají Libereckému kraji čest, mu budou dělat dobré jméno i v zahraničí.

„Návštěvníky kraje, kteří přijíždějí od Prahy, vítá kromě Ještědu také pivovarská věž podobná sklenici svijanského piva. Přeji městu Tbilisi, aby podobná  věž stála brzy i u nich,“ řekl hejtman.

Společenskou zodpovědnost firmy  připomněl liberecký primátor, který zahraniční hosty upozornil na nový Radniční sklípek, který pivovar nově provozuje, a také na rekonstrukci svijanského zámku, který by jinak spadl.

„Pro město Liberec je Radniční sklípek jednoznačným přínosem jak z hlediska gastronomie, tak pro zahraniční návštěvníky města. Proto k nastávající  spolupráci svijanského pivovaru s městem Tbilisi mohu jen pogratulovat,“ řekl  mimo jiné Tibor Batthyáni.

„Věřím, že naše jednání budou úspěšná a v brzké době naši občané ochutnají svijanské pivo, které dle mého názoru patří k nejlepším na světě,“ podotkl tbiliský primátor s tím, že pro realizaci záměru udělá vše,co je možné a potřebné.

 „A nabídneme taky velmi kvalitní vodu, která jak vím, velmi ovlivňuje kvalitu piva,“ dodal s úsměvem.

Hosté si poté prohlédli kompletní pivovarský provoz, včetně čistírny odpadních vod, a navštívili místní restauraci, kde ochutnali pravé české jídlo – svíčkovou, nadívaná kachní prsíčka  či uzené koleno s knedlíky, které zapili několika  druhy nepasterizovaného  svijanského piva.  

„Skvělé,“ znělo unisono salónkem.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login