Aktuality
Svijanský máz se zřejmě bude brzy vařit v Tbilisi
Pivovar Svijany uvažuje o tom, že postaví pivovar v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Vyplynulo to ze sobotního pracovního jednání vedení pivovaru v čele s majitelem Miroslavem Kučerou a ředitelem pivovaru Romanem Havlíkem na straně jedné a primátorem Tbilisi Davidem Narmaniou a velvyslancem Gruzie v České republice Zaalem Gogsadze na straně druhé.
Setkání, kterého se zúčastnili také hejtman LK Martin Půta, primátor Liberce Tibor Batthyány a jednatel stavební společnosti Syner Petr Myška, připravil předseda Gruzínsko- česko – slovenské hospodářské komory Alexander Gedevanišvili.
Podle majitele pivovaru nešlo o první setkání s představiteli Gruzie, ale poprvé se velvyslanec a tbiliský primátor přijeli podívat do výroby v Pivovaru Svijany,aby viděli, co je v případě výstavby čeká.
„Jednání jsou na dobré cestě, řekněme, že o stavbu pivovaru Gruzii, který by vyráběl Svijanský máz a další naše piva, máme zájem,“ řekl Miroslav Kučera.
„Předpokládáme, že bychom postavili pivovar , který by měl výstav cca 200 tisíc hektolitrů ročně, začali bychom však asi na sto tisících,“ doplnil ředitel pivovaru s tím, že loňský výstav Pivovaru Svijany byl 600 tisíc hektolitrů a stall se 4. největším pivovarem v ČR.
Možnou expanzi do ciziny podpořil i hejtman LK, který zdůraznil, že si váží toho, když české firmy, které dělají Libereckému kraji čest, mu budou dělat dobré jméno i v zahraničí.
„Návštěvníky kraje, kteří přijíždějí od Prahy, vítá kromě Ještědu také pivovarská věž podobná sklenici svijanského piva. Přeji městu Tbilisi, aby podobná věž stála brzy i u nich,“ řekl hejtman.
Společenskou zodpovědnost firmy připomněl liberecký primátor, který zahraniční hosty upozornil na nový Radniční sklípek, který pivovar nově provozuje, a také na rekonstrukci svijanského zámku, který by jinak spadl.
„Pro město Liberec je Radniční sklípek jednoznačným přínosem jak z hlediska gastronomie, tak pro zahraniční návštěvníky města. Proto k nastávající spolupráci svijanského pivovaru s městem Tbilisi mohu jen pogratulovat,“ řekl mimo jiné Tibor Batthyáni.
„Věřím, že naše jednání budou úspěšná a v brzké době naši občané ochutnají svijanské pivo, které dle mého názoru patří k nejlepším na světě,“ podotkl tbiliský primátor s tím, že pro realizaci záměru udělá vše,co je možné a potřebné.
„A nabídneme taky velmi kvalitní vodu, která jak vím, velmi ovlivňuje kvalitu piva,“ dodal s úsměvem.
Hosté si poté prohlédli kompletní pivovarský provoz, včetně čistírny odpadních vod, a navštívili místní restauraci, kde ochutnali pravé české jídlo – svíčkovou, nadívaná kachní prsíčka či uzené koleno s knedlíky, které zapili několika druhy nepasterizovaného svijanského piva.
„Skvělé,“ znělo unisono salónkem.