Aktuality

Také novoborská firma Egermann se hlásí ke spolupráci se sklářskými školami

13.02.2014 15:29

 S historií i současností seznámil hejtmana LK Martina Půtu majitel sklářské firmy Egermann s.r.o v Novém Boru Robert Uksa.

Setkání a prohlídky provozu se zúčastnil také starosta Okrouhlé Jiří Vosecký.

„Historie i současnost společnosti je spjata s nejvýznamnější osobností sklářského průmyslu Friedrichem Egermannem a jeho vynálezem - červenou lazurou z poloviny 19-tého století,“ řekl mimo jiné majitel hostů při prohlídce vzorkovny a mnoha provozů a dílen.

Podle něj se firma Egermann specializuje výhradně na výrobu ručně zdobeného skla. Sortiment je tvarově velmi široký – kalíšky, odlivky, lahve, džbány, narghile, mísy, dózy, poháry, vázy, lustrvázy, svícny, zvonky, košíky, flakony, likérové, čajové, pivní, vodové, mocca i bowle soupravy. Výrobní program se skládá z celé řady výrobních skupin podle způsobu zušlechtění.

„Vyrábíme ručně zdobené užitkové, dekorativní a umělecké sklo – z  lazurovaného skla a perokresby vzniká malované sklo, vysoký smalt, broušené a ryté hutní sklo, ruční kalíškovina, umělecké rytiny či hranované sklo. Zabýváme se také restaurováním a výrobou vitráží, lustrů a svítidel,“ vypočítal namátkou Robert Uksa s tím, že  firma zaměstnává na 300 lidí. ¨

„Část z nich jsou vězni ze Stráže pod Ralskem, kterým tak umožňujeme smysluplnou práci,“ doplnil.

Hejtmana například zajímalo, jak se Egermann staví ke spolupráci se sklářskými školami a odpověď jej potěšila.

„První kontakty s ředitelkou novoborské střední školy Ilonou Jindrovou jsou již navázány, máme tu i prvního žáka. Stipendiu, které bychom vybraným učňům vypláceli, se nebráníme. Hlavně aby byl dostatek zájemců,“ zdůraznil majitel firmy, který se právě vrátil z velkého sklářského veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Navštívil jsem v poslední době  několik sklářských firme na Novoborsku a musím říci, že jejich narůstající prosperita přispívá ke stabilizaci nezaměstnanosti v tomto regionu a k rozvoji města a jeho okolí. Je to i signál pro nastávající studenty, že sklářský obor má opět dobrou perspektivu a může být nyní pro absolventy základních škol, kteří se hlásí na střední školy a učiliště, zajímavý a  atraktivní,“ zhodnotil návštěvu hejtman. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login