Aktuality

Události uplynulého týdne v Libereckém kraji a očekávané akce v nastávajících sedmi dnech

02.06.2013 18:51

 

Co se událo:

28. 5. Již 14. ročníku Memoriálu Ludvíka Daňka se zúčastnili jako hosté Dana Zátopková, Imrich Bugár a další bývalí olympionici. Účastníci včetně členů Rady LK.Společně položili květiny na památný diskový kruh, odklad Ludvík  Daněk dosáhl světového rekordu.

28. 5. Zasedání zastupitelstva LK schválilo upravené podmínky tendru na zajištění regionální autobusové dopravy v Libereckém kraji na léta 2014 – 2024. Podle hejtmana Martina Půty schválený návrh zohlednil několik měsíců trvající diskusi. Výsledek podle mého názoru posílí bezpečnost cestujících a také kvalitu veřejné dopravy v kraji a zároveň otevře možnost dalším uchazečům účastnit se otevřené a férové soutěže. Těší mě také to, že podmínky této důležité a zásadní veřejné zakázky (4, 232 miliardy korun na 10 let) byly schváleny hlasy 35 zastupitelů napříč politickým spektrem. Plním tak svoje slovo dané ještě před volbou hejtmana, že o zásadních rozhodnutích budeme jednat se všemi zastupiteli a nebudeme prosazovat názory koalice většinou jednoho hlasu.

29. 5. Den otevřených dveří se uskutečnil na kraji.Obyvatelé kraje, děti i dospělí si mohli prohlédnout sídlo Libereckého kraje v Liberci a seznámit se s prací hejtmana, členů Rady LK a vedení krajského úřadu. K tomu po celý den mohly děti využít atrakce, shlédnout práci celních psů a zúčastnit se nejrůznějších  soutěží. Nabídku využila řada základních škol.

Další významná krajská akce – Krajské slavnosti, se uskuteční v pátek 14. června v Novém Boru.

29. 5. Společné jednání Ústeckého a Libereckého kraje ve věci omezení tranzitní nákladní kamionové dopravy na trase Děčín – Česká Lípa se uskutečnilo v České Lípě.Ústecký a Liberecký kraj se zástupci samospráv, Policie ČR a správců pozemních komunikací a Ministerstvem dopravy se shodli na  zpracování detailní dopravní směrové studie, která doloží skutečné zatížení silnice II/262 tranzitní kamionovou dopravou a dopad případného omezení dopravy na okolní pozemní komunikace. Studie by měla vzniknout v co nejkratší době, aby mohlo být přijato opatření k řešení neutěšené situace v obcích na silnici IIú262.

1. 6. Slavnostní otevření hraničního mostu přes řeku Nisu se uskutečnilo za účasti Rafała Jurkowlaniece, maršálka Dolnoslezského vojvodství, Stanislawa Tillicha, ministerského předsedy Svobodného státu Sasko, Martina Půty, hejtmana Libereckého kraje a řady dalších hostí. Jde o spojení německé spolkové silnice B 178 a polské vojvodské silnice 354 mezi oblastmi Zittau a Sieniawka.Od 1. června zároveň mohou řidiči volit pro cestu do Německa a Polska  i pohodlnější a rychlejší variantu jízdy kolem Hrádku nad Nisou, zvláště ti, kteří míří severně od Žitavy, se vyhnou úzké silnici přes Polsko a průjezdu Žitavou.Byl totiž zprůjezdnění i dokončený úsek silnice začínající na kruhovém objezdu u Oldřichova na hranicích a pokračující do Sieniawky.

 

Co se bude dít v následujících sedmi dnech

3. 6.  Úvodní konference na téma Program rozvoje Libereckého kraje 2014 – 2020 se uskuteční 3. června 15 hodin v multimediálním sále ve 3. patře budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci.Podle krajské radní Ivany Hujerové jde o jednání členů pracovních skupina téma Proč, co, jak, kdy? 

 

3. 6. Výstava „Malujeme“ klientů Jedličkova ústavu v Liberci začne v pondělí 3. června v 16 hodin ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK, U Jezu, v Liberci.Úvodní slovo přednesou radní pro sociální věci Petr Tulpa a ředitel ústavu Vladimír Ptáček.

4. 6. Zasedá Rada Libereckého kraje. Tisková konference po zasedání se uskuteční ve středu 5. června od 9 hodin.

6. 6.Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím v Liberci pořádá 6. – 7. června od 9 hodin v rekreačním zařízení Chata Kovář v Českém Dubu pro spolupracující profese v oblasti domácího násilí interdisciplinární seminář nazvaný Sex a domácí násilí. Seminář podle radního pro sociální věci Petra Tulpy povedou zkušení lektoři ze sexuologické a psychologické oblasti Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc, sexuolog, psychiatr, předseda Sexuologické společnosti České lékařské společnosti, PhDr. Jana Procházková, klinická psycholožka, soudní znalkyně a vysokoškolská pedagožka, a PhDr. Václava Masáková, psycholožka, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1,2, a 4.

7. 6 Seminář k podprogramu Podpora regionálních výrobků, výrobců a tradičních řemesel se uskuteční v pátek 7. června od 13 hodin v multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu v Liberci. Zahájení příjmu žádostí je podle radní Ivany Hujerové 3. 6. a datum ukončení příjmu žádostí je 28. 6. 2013. Na programu semináře bude přiblížení tohoto Podprogramu, prezentace vyplnění žádosti o dotaci a zodpovězení případných otázek.

 

Víte, že nejvýše položený bod v Libereckém kraji je Kotel 1 435 m n. m.
pohoří Krkonoše?

A že nejníže položený bod je místo, kde řeka Smědá opouští ČR (208 m n. m.)?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login