Aktuality

Události uplynulého týdne v Libereckém kraji a očekávané akce v nastávajících sedmi dnech

07.06.2013 16:16

 

Co se událo:

2. 6. Jednala Povodňová komise LK.  Podle hejtmana LK Martina Půty se komise sešla především z preventivních důvodů a k předání informací. Ve 21 hodin vyhlásila vláda Stav nouze i pro Liberecký kraj.

3. 6. Na základě vyhlášení Stavu nouze zasedal Krizový štáb Libereckého kraje včele s hejtmanem Martinem Půtou. Nejhorší situace v kraji byla v okolí Višňové a Černous. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje nasadil v obci Višňová speciální pásové vozidlo, které slouží pro přepravu osob a potřebného materiálu a ZZS LK zde nasadila vozidlo hromadného neštěstí, které však nemuselo po celou dobu povodní zasahovat.

3. 6. Po skončeném jednání Krizového štábu Libereckého kraje vyjel hejtman LK Martin Půta a tajemník Krizového štábu LK Rudolf Broulík do nejvíce postižených oblastí – do Višňové, Dětřichova a Černous. Společně ocenili skvělou a bravurní práci profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří například ve Vísce (patří k Višňové) nepřetržitě přečerpávali vodu stékající z luk, polí a lesů do řeky Smědé po tři dny bez odpočinku.

Liberecký kraj také zřídil speciální Informační linku pro občany – 485 226 999. Linka bude v provozu 24 hodin denně až do odvolání.

3. 6.  Uskutečnila se úvodní konference na téma Program rozvoje Libereckého kraje 2014 – 2020.  Podle krajské radní Ivany Hujerové šlo  o jednání členů pracovních skupin na  téma Proč, co, jak, kdy? 

3. 6. Výstava „Malujeme“ klientů Jedličkova ústavu v Liberci začala ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK, U Jezu, v Liberci. Přehlídka 35 barevných a zajímavých obrazů potrvá do konce června.

4. 6. Jednala Rada Libereckého kraje. Rozhodla například o věnování sta tisíce korun na rekonstrukci salónku na Ještědu a uvolnila 1,4 miliónů Kč na přeložku parovodu v areálu budovy hospice

5. 6. Liberecký kraj stanovil termín nákupu energií na České komoditní burze na 12. 6. 2013. Jak informoval náměstek hejtmana LK pro ekonomiku Marek Pieter, v ten den se uskuteční výběr nového dodavatele silové elektřiny a zemního plynu pro Krajský úřad, Krajskou nemocnici Liberec a.s., Silnice LK a.s. a příspěvkové organice zřizované krajem.

5. 6. Po 23 letech se hejtman LK Martin Půta vrátil na Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, aby zde absolvoval jako absolvent této školy besedu se současnými studenty. Hejtman mimo jiné  zavzpomínal na dobu svého  studia a připomněl si například, že škola měla protiatomový kryt, do kterého se ovšem všichni žáci a učitelé nevešli. Podle něj bylo na besedě znát, že studenti se zajímají o dění v Liberci a Libereckém kraji.

7. 6. Konal se seminář k podprogramu Podpora regionálních výrobků, výrobců a tradičních řemesel. Byl totiž zahájen příjem žádostí o dotace, který skončí  28. 6. 2013.

7. 6. Pro veřejnost byla opět otevřena vyhlídková terasa budovy krajského úřadu a v 17 patře a pater noster.Zájemci tak mohou až do konce srpna využít jedinečnou šanci  rozhlédnout se po okolí z nejvyšší výškové budovy (78 m) v Liberci.

 

 

Co se bude dít v následujících sedmi dnech

10. 6. Československá obec legionářská, jednota Libereckého kraje a OC Forum slavnostně zahájí v prostorách OC Forum v Liberci v 11 hodin výstavu nazvanou „Československé legie v Rusku 1914 až 1920“. Základem výstavy jsou unikátní fotografie, které v drtivé většině nebyly nikdy publikovány.

11. 6.V souvislosti s nouzovým stavem v důsledku povodní se vedení úřadu rozhodlo poskytnout pomoc postiženým oblastem. Dobrovolníci z krajského úřadu včele s hejtmanem LK Martinem Půtou odjedou na pomoc do zasažené obce Rudník ve východních Čechách.  

12. 6. Hejtman se zaměstnanci odboru životního prostředí a dalšími odborníky hodlá navštívit povodněmi zasažené obce v regionu. Pojede se do nejvíce zasažených obcí – Višňové, Heřmanic, Pertoltic, Černous, Volfartic a některých dalších, aby se starosty projednal možnosti úprav koryt, vytipování míst pro řízený rozliv vody a podobě tak, aby zde nedocházelo k záplavám několikrát do roka.

13. 6. Hejtman LK Martin Půta přijme ve 14 hodin v sídle LK velvyslance Litevské republiky v ČR Aurimase Taurantase a honorárního konzula Litevské republiky Sauliuse Bazevičiuse. Společně budou jednat o plánovaném otevření Honorárního konzulátu Litevské republiky v Liberci.

13. 6. Hospicová péče Svaté Zdislavy pořádá od 17 hodin v zahradě a prostorách budoucího hospice v ulici U Sirotčince v Liberci Benefici pro hospic. V průběhu podvečera si mohou návštěvníci prohlédnout celý areál a seznámit se s architektonickým návrhem rekonstrukce. V rámci  kulturního programu vystoupí skupiny Aries a Gospel choir. Výtěžek akce půjde na vybavení.

14. 6. Krajské slavnosti se konají v Novém Boru.Od 10 do 22 hodin bude v prostoru náměstí Míru v Novém Boru připravený bohatý kulturní a zábavný program pro děti i dospělé. Hlavním hostem je kapela BLUE EFFECT s Radimem Hladíkem.

 

Víte že, největší obec (podle rozlohy v ha) je Ralsko (17 023 ha)?

A že nejmenší obce (podle rozlohy v ha) jsou Radimovice (133 ha)?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login