Aktuality

V Liberci se uskutečnila renomovaná mezinárodní konference Forum 2000

22.10.2014 9:22

Mezinárodní konference Forum 2000, kterou v roce 1997 založil prezident Václav Havel společně s japonským filantropem Yoheiem Sasakawou a nositelem Nobelovy ceny míru Eliem Wieselem, se letos poprvé uskutečnila také v Liberci.

Hlavní téma osmnácté výroční konference Forum 2000 „Nespokojená demokracie (Čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu)“ nabídlo kritickou reflexi období demokratických transformací uplynulých 20–30 let a zamyšlení nad aktuálním stavem demokracie a nad jejími výhledy do budoucna napříč regiony, tématy i generacemi.

Do téměř zaplněného hlavního sálu Krajské vědecké knihovny v Liberci přijali pozvání diskutovat o současném směřování politických uskupení a občanských iniciativ ředitel Mezinárodního fóra demokratických studií Christopher Walker, sociolog Ivan Gabal, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, hlavní analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo a jako speciální host Jan Šolc, bývalý poradce prezidenta Havla.

V druhém diskusním panelu „Malé příběhy velké změny“ pak představil blog jizerské *ticho silné příběhy jednotlivců z Libereckého kraje, kterým se svými nenápadnými aktivitami daří úspěšně ovlivňovat veřejný prostor ve svém nejbližším okolí. Mezi hosty se objevili zástupci projektů Zachraňme Kino Varšava, Živá paměť Liberec-Reichenberg nebo Zahrada Liberec.

Posláním Fora 2000 je naplňovat odkaz Václava Havla prostřednictvím podpory demokratických hodnot a respektu k lidským právům, rozvoje občanské společnosti a posilování náboženské, kulturní a etnické tolerance. Vůdčím světovým osobnostem, myslitelům a odvážným jednotlivcům ze všech oblastí života poskytuje prostor, kde mohou tato zásadní témata sdílet a otevřeně o nich diskutovat.

Mezi hosty konference Forum 2000 se v minulosti objevily takové osobnosti jako Jeho Svatost dalajlama, Frederik Willem de Klerk, Bill Clinton, Oscar Arias Sánchez, Šimon Peres, Joseph Stiglitz, Širín Ebadi, Henry Kissinger, Sergej Kovaljov, Nicholas Winton, Madeleine Albright nebo Wole Soyinka.

Petr Vondřich

Referent tiskového oddělení a vnějších vztahů

Kancelář hejtmana

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login