Aktuality

V libereckém Knihkupectví U Fryče se občané zajímali o výsledky prvního roku práce Rady LK pro kraj

05.12.2013 14:14

 Občané města i z okolí měli již podruhé v letošním roce příležitost položit otázky hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi, který v úvodu v průběhu debatního večera v libereckém Knihkupectví a Antikvariátu Fryč v Pražské ulici diskutoval s cca čtyřicítkou přítomných občanů města a okolí o výsledcích prvního roku vládnutí. Koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj.

Hejtman krátce představil brožuru Rok 2013 v Libereckém kraji, která shrnuje úspěchy i plány práce Rady a Zastupitelstva LK na příští roky. Ohlédl se i za výsledky své činnosti ve funkci, ale hlavně nechal široký prostor pro otázky a postřehy občanů.

Po prvním roce společné práce věřím, že koalice vydrží po celé funkční období.
Myslím, že se nám společně podařilo přesvědčit opozici, že návrhy projednávaných bodů a usnesení jsou o obsahu, a tak se daří, aby většina návrhů procházela více hlasy než koaliční třiadvacítkou,“
řekl mimo jiné hejtman s tím, že dle jeho mínění se kraji podařili tři hlavní věci. -
„Udělali jsme všechno pro otevřenost kraje, zajistili financování oprav povodňových škod z roku 2010, takže do poloviny roku 2015 bude vše hotovo, a připravili Liberecký kraj na nové čerpání fondů z Evropské unie,“ zdůraznil Martin Půta.

Většina otázek se již tradičně týkala dopravy – stavu komunikací, železnice, dopravní obslužnosti, spojení s Polskem a Německem, ale i zdravotnictví, školství nebo sociálních služeb.

„Jednání o silniční i železničním přeshraničním spojení jsou zejména s polským protějškem velmi obtížná, ale věřím, že se dočkám dobré spolupráce ještě ve svém funkčním období. Například Smlouvu o vzájemné spolupráci na úseku železniční tratě Szklarska Poręba Górna – Kořenov podepíšeme s dolnoslezským vicemaršálkem již 13. prosince,“ prozradil hejtman.

Hovořilo se i o situaci na Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje po odvolání ředitele, nyní komunistického poslance Stanislava Mackovíka, a nástupu nového ředitele Jana Lejska.

„Fungování ZZS LK pod vedením pana Mackovíka bylo zřejmě za minulé vlády součástí tiché dohody vlády ČSSD za podpory KSČM. Zrealizovali jsme nezávislý forenzní audit a díky tomu jsme přišli na spoustu nedostatků. Ukázaly se například i slabiny kraje, který neměl nastaveny kontrolní systém příspěvkových organizací,“ poznamenal hejtman, který připomněl i složitou situaci ve středním školství, nutnost zrychlení vlakového spojení do Turnova a České Lípy nebo problematiku veřejných zakázek.

Další možnost diskutovat s hejtmanem budou mít obyvatelé kraje 20. prosince, kdy bude celý den pobývat na pracovní cestě ve svém rodném Hrádku nad Nisou.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login