Aktuality

V Žitavě se chystá Mistrovství světa v terénním triatlonu

24.07.2014 15:06

Vrcholem v historii terénního triatlonu v regionu je letošní Mistrovství světa ITU Cross Triathlon v rámci O-SEE Challenge, který se uskuteční od 15. do 17. srpna 2014 v Přírodním parku Žitavské hory v Sasku - v Zittau u jezera Olbersdorf.

Vrcholem bude nepochybně sobotní závod 16. 8. MS atletické elity. Kompletní světová elita, zhruba 100 atletů, mezi nimi i vítěz Ironmana Faris-Al Sultan, mistr světa Conrad Stoltz (JAR) a mistryně světa Helena Erbenová (ČR) se ve 14 hodin postaví na start a budou bojovat o titul mistra/mistryně světa.

„Pořádání MS je pro každého organizátora závodu jako pasování na rytíře,“ říká šéf organizačního týmu O-SEE Challenge a event director Dr. Klaus Schwager.

Co v roce 2000 začalo sázkou, prezentuje se podle něj dnes jako terénní triatlon mezinárodního měřítka. Pětice kamarádů tehdy skočila do Olbersdorfského jezera (Olbersdorfer See) u Žitavy, aby změřila své síly. Nevědomky svým konáním položila základní kámen pro O-SEE Challenge. Od roku 2004 je O-SEE Challenge součástí celosvětové série XTERRA a patří k nejznámějším a nejnáročnějším terénním triatlonům v Německu. V roce 2001 se na start postavilo 52 sportovců, o deset let později při Mistrovství Evropy 2011 jich bylo 860 atletů z 23 zemí světa. Profesionálové nebo amatéři – sportovní nadšenci vědí, jaké přednosti a výzvy trať triatlonu v Žitavských horách nabízí. 

„Počítáme s celkem 600 závodníky na MS a se 150 startujícími na závodu Xterra, kteří nejsou zahrnuti do hodnocení MS, přesto ale bojují na stejné délce trati o startovní místo na MS na Maui, stejně jako o umístění ve vlastní O-SEE Challenge. Na nedělní závod X´Kids je rovněž přihlášeno na 500 startujících,“ říká Dr. Klaus Schwager.  

Všichni, kteří chtějí zažít závod z bezprostřední blízkosti, mají k dispozici různá místa (Hotspots) např. na Hvozdu/Hochwald nebo Johannisstein, ze kterých si mohou nejen odnést působivé zážitky z dění mistrovství světa, ale sami se také postarat svým povzbuzováním o tu pravou náladu a atmosféru světového závodu.

Rozsáhlý rámcový program, živý přenos z trasy horských kol a mnoho dalších přispívá k vysoké atraktivitě pečlivě připravované sportovní události. Zahájení MS a vyhlašování vítězů MS 2014 Zittau ITU Cross Triathlon World Championships  se uskuteční za přítomnosti saského ministerského předsedy Stanislawa Tillicha, který zároveň celou sportovní událost zaštiťuje, a hejtmana LK Martina Půty.

Program závodů:      ITU Trail (délka tratí - MS): 1,5 km plavání/36 km MTB/9 km Trail Run
                                   ORIGINAL Trail: 1,1 km plavání/30 km MTB/9 km Trail Run
                                   REDUCED Trail: 0,75 km plavání/26 km MTB/6 km Trail Run

15. 8. 2014:     slavnostní zahájení v 19 hodin v kempu u jezera

16. 8. 2014:     Závod MS (paratriatlon, věkové kategorie, junioři, věk. kat. do 23 a elita),
                        Závod XTERRA, vyhlašování vítězů, After Race Open Air s kapelou Jenix

17.8.2014:       O-SEE Challenge - O-SEE Classic,
                        O-SEE Team, O-SEE Light a O-SEE X‘KIDS Challenge.

První MS v terénním triatlonu v Německu podporují silní partneři z Horní Lužice. Titulární sponzor MS spol. digades již řadu let sponzoruje mimo jiné O-SEE Challenge, neboť „lidé v Žitavě a okolí se mají cítit dobře a co je optimálnějšího, než měření svých sil při sportu?“ říká Kerstin Berger, odpovědná osoba za sponzoring u spol. digades. Hlavním sponzorům (Werder Bedachungen, Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien a KWV Olbersdorf) leží na srdci podpora regionu stejně jako sportu a stejně jako sponzoři a spolupracovníci umožňují konání této mezinárodní sportovní události v Přírodním parku Žitavské hory.

 

Na http://www.o-see-challenge.de/ a http://www.zittauer-gebirge.com/cms/de naleznete nejen atlety, ale i hosty letní sportovní události, informace o Horní Lužici, Přírodním parku Žitavské hory a Olbersdorském jezeře. Dále stránky obsahují veškeré informace k délkám tras, jejich průběhu a časovému harmonogramu připravovaného MS v Žitavě. 

Žitavské hory“ sousedí s českými „Lužickými horami“. 10 měst a obcí přírodního parku a okres Löbau-Zittau sledují společně s českými partnery, se sousedními miikroregiony Novoborsko a Podralsko, i s ostatními partnery myšlenku dlouhodobého rozvoje přeshraniční rekreační krajiny Přírodní park „Žitavské hory“ (D) – Lužické hory (CZ). „Nová hřebenovka“ a „Evropská turistická trasa“ vzájemně propojují, dnes již ke vzájemnému prospěchu, turistické oblasti v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login