Aktuality

Ve Skleněném městečku pokřtili knihu o tvůrci železnobrodského skla Jaroslavu Brychtovi

22.09.2014 17:59

Již 8. ročník slavností sklářského řemesla v Železném Brodě, jejichž společným jmenovatelem je SKLÁŘSTVÍ železnobrodského regionu a vše, co s ním souvisí, se konaly o uplynulém víkendu po celém městě.  

Akce Skleněné městečko představuje  jedinečné setkání sklářů, umělců, sklářských řemeslníků a výrobců, příznivců a obdivovatelů sklářského řemesla.

Jedním z vrcholů „sklářského veletrhu“ byl slavnostní křest knihy „Jaroslav Brychta, spoluzakladatel a tvůrce železnobrodského skla“, a to za přítomnosti autorů, dcery Jaroslavy Brychtové, ředitelky SUP’S sklářské Zdeňky Laštovičkové, slovinské velvyslankyně, krajských radních Josefa Jadrného, Ivany Hujerové a Aleny Losové a dalších hostí. Knihu vydalo Město Železný Brod ve spolupráci s rodinou J. Brychtové.

Monografie s textem historika skla Antonína Langhamera a v grafické úpravě Martina Hlubučka zachycuje na 216 stránkách, ilustrovaných 590 snímky, osobnost a životní dílo dlouholetého profesora sklářské školy Jaroslava Brychty (1895–1971) jako tvůrce železnobrodských skleněných figurek a spolutvůrce pojmu železnobrodské sklo, ale také jako průkopníka tavené skleněné plastiky a sochaře.

„Kniha zahrnuje velké množství jeho kreseb-návrhů a modelů, podle nichž se figurky zhotovovaly a které nejautentičtěji zaznamenávají jeho představy o nich,“ řekl jeden ze spoluautorů Martin Hlubuček s tím, že součástí knihy jsou barevné fotografie skleněných figurek od Gabriela Urbánka a také historické fotografie dokumentující život a tvorbu Jaroslava Brychty.

Záštitu nad letošním ročníkem převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který se zúčastnil slavnostního zahájení,  a  členka Rady kraje Alena Losová, pověřená řízením Odboru školství Libereckého kraje. Význam a rostoucí zájem o tuto akci dokládá fakt, že Město Železný Brod získalo další záštitu, od ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

  

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login