Aktuality

Víla Nisa doplula na Trojzemí a míří k Baltskému moři

23.06.2014 18:15

Již po patnácté putuje poselstvo skautů a vodáků s vílou Nisou, aby opět potvrdilo, že  řeka Nisa, která protéká napříč Libereckým krajem v délce 54 km, je  důležitým prvkem krajiny, přírody a součástí obcí a měst ležících na jejích březích.

Dnes, v neděli 22. června, v pravé poledne flotila asi patnácti lodí, mezi nimiž byla i plná kanoe hejtmanovy rodiny a místostarosty cílového města   Libora Farského,  doplula k Bodu Trojzemí u Hrádku nad Nisou a po krátké přestávce a občerstvení v podobě chleba se škvarkami a kousky melounu vyrazila na týdenní sjezd po česko-německých hranicích uprostřed toku řeky až k soutoku s řekou Odrou u Ratzdorf/Gemeinde Neißemünde v Něměcku. Tam posádky kanoí doplují po zastávkách a výsadcích v řadě saských a dolnoslezských obcí a měst. 

Stejně jako v jiných městech - Nové Vsi nad Nisou, Jablonci nad Nisou, Vratislavicích nad Nisou, Liberci, Stráži nad Nisou, Chrastavě, Bílém Kostele či Chotyni připnuli starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka spolu s jedním z radních Žitavy a pod patronací hejtmana LK Martina Půty pamětní stuhy na májku víly Nisy na znamení sounáležitosti obou měst s řekou Nisou. Všichni si zde také slíbili, že trojramenný most spojující všechny tři státy Trojzemí, zde co nejdříve vybudují.

Přestože stav hladiny je pro plavbu velmi nepříznivý, kameny čouhají z vody a proud příliš neveze (jedním z výkladů významu slova Nisa je slovanský základ niz- ve významu nízká řeka), skauti a další posádky nepochybují, že v sobotu 28. června dosáhnou kýženého cíle a absolvují celou naplánovanou trasu až do cíle. Po nedělním vylodění v Marienthal, Ostritz, budou od pondělí  až o soboty pokračovat přes Görlitz a Zgorzelec, Rothenburg, Lęknicu, Bad Muskau, Forst, Guben a Gubin na již zmíněný soutok s řekou Odrou po dlouhých 252 km.

Akci od 20. do 28. 6. pořádá SK Tuleň, Flotila, SUNDISK s.r.o. za podpory Libereckého kraje, Statutárních měst Jablonec nad Nisou a Liberec a Mikroregionu Chrastavsko-Hrádecko. Záštitu převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který se slavnostního zakončení akce Poselství řeky Nisy v sobotu v 15 hodin rovněž zúčastní.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login