Aktuality

Výrobkem roku Libereckého kraje v roce 2014 se stala Svačinka jako od babičky z Farmy Dolenec

15.09.2014 17:29

Vyhlášení výsledků soutěže o titul Výrobek Libereckého kraje 2014 v odvětví potravinářství a zemědělství se již tradičně koná v rámci Krajských dožínkových slavností, jejichž 11. ročník se letos uskutečnil 13. září 2014 v Semilech společně se zemědělskou slavností Semilský pecen. S nejvyšším bodovým ohodnocením 986 bodů se absolutním vítězem letos stal výrobek „Svačinka – Tvaroh ochucený česnek pažitka“ Jiřího Vrkoslava z Farmy Dolenec ze Zlaté Olešnice.

Liberecký kraj dále udělil ocenění Výrobek Libereckého kraje roku 2014 v osmi kategoriích.

Ceny předávali hejtman LK Martin Půta, jeho náměstci Josef Jadrný a Hana Maierová, a radní Ivana Hujerová a Alena Losová, starosta města a poslanec Jan Farský, místostarostka Semil Lena Mlejnková a za agrární komoru Jiří Sameš a Robert Erlebach. Dožínek se zúčastnili také radní Vladimír Mastník a Petr Tulpa a poslankyně Jana Hnyková a Jana Pastuchová a další hosté.

 

Semilský pecen a Krajské dožínkové slavnosti 2014 byly opět ve znamení poděkování farmářům, zemědělcům a výrobcům regionálních potravin. Za slunečného počasí nechyběl slavnostní dožínkový průvod, ochutnávka regionálních potravin, expozice hospodářských zvířat, ale i bohatý kulturní program, v němž vystoupily na Ostrově a na pódiu před zámkem  Táboranka, Semilská 11 a Quenie revival. Hlavní hvězdou programu bude známá česká písničkářka Lenka Filipová, Cimbálová muzika Dušana Kotlára z Liberce a kapela Realita Rock.

 

Soutěž o titul Výrobek roku LK pořádá resort zemědělství a životního prostředí od roku 2004. Hodnotící komise vybírala z celkem  38 hodnocených výrobků v 8 soutěžních kategoriích, které do soutěže přihlásilo 15 regionálních výrobců z Libereckého kraje.

“V současnosti mají zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti možnost přihlásit své výrobky do 12 hlavních kategorií, které jsou dále členěny na dílčí kategorie jednotlivých druhů produktů. Vítěz v kategorii získává titul „Výrobek roku“ a celkový vítěz titul „Nejlepší výrobek roku“. Titul je udělen na dobu 2 let,“ vysvětlil náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, jehož resort celou soutěž připravuje a organizuje také Krajské dožínky.

„Každý výrobek je v soutěži posuzován podle 9 stanovených kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka,“ doplnil.

 V letošním ročníku soutěže bylo podle něj nejvíce přihlášených v kategorii „Maso a masné výrobky“, kde se mezi sebou utkalo 10 výrobků. Vysoké zastoupení bylo i v kategoriích „Pekařské výrobky“ se 7 přihlášenými výrobky a „Biopotraviny“, ve které soutěžilo 6 výrobků.

Bohužel kategorie „Mléko a mléčné výrobky“ zůstala neobsazena, protože po ukončení činnosti Mlékárny Příšovice (PLASTCOM a.s.) v Libereckém kraji není žádný větší zpracovatel mléka,“ posteskl si náměstek hejtmana s tím, že drobní zpracovatelé mléka se svými výrobky soutěží v kategorii „Soukromé farmy“, do které se letos přihlásilo 5 výrobků.

V rámci soutěže rovněž, jako každoročně vyšla brožura Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství, ve které Liberecký kraj prezentuje všechny výrobce, kteří se přihlásili do soutěže.

Publikace je již k dispozici na recepci krajského úřadu a na odboru životního prostředí a zemědělství a má stejně jako soutěž  podporovat regionální výrobce  potravinářských výrobků, a to především v jejich propagaci co nejširšímu okruhu spotřebitelů a vytvářením podmínek pro přímý kontakt výrobce se spotřebitelem.

Postavení regionálních potravinářských výrobků není na našem trhu jednoduché. Jejich nákupem podporujeme českou ekonomiku a podporujeme tak i české farmáře, kteří se podílejí na zachování zemědělského rázu naší krajiny,“ dodal Josef Jadrný.

 

Informace o všech oceněných výrobcích letošního 11. ročníku jsou prezentovány také na webových stránkách www.vyrobek-roku-lk.cz.  Najdete lze nalézt také informace o všech výrobcích i o všech firmách, které se soutěže za celou dobu její existence zúčastnily.

Liberecký kraj dále udělil ocenění Výrobek Libereckého kraje roku 2014 z odvětví potravinářství – zemědělství v těchto kategoriích

 

kategorie

název výrobku

firma

sídlo firmy

Biopotraviny

BIO ovčí tvaroh tučný „Jahodová ovečka“

Josef Pulíček

Pěnčín 60,
468 21 Pěnčín

Maso a masné výrobky

Klobása se sýrem

Podkrkonošská uzenina s.r.o.

Bělá 149,
514 01Bělá

Nealkoholické nápoje

Kitl Syrob zázvorový

Kitl s.r.o.

Pasířská 3299/60
 466 01 Jablonec nad Nisou

Pekařské výrobky

Rustikální chlebík, 300 g

JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

Generála Svobody 374,                       460 14 Liberec 13

Pivo

Rohozec Y, světlá desítka

PIVOVAR ROHOZEC, a.s.

Malý Rohozec 29,     
511 01 Turnov

Soukromé farmy

Svačinka – Tvaroh ochucený česnek pažitka Jako od babičky

Jiří Vrkoslav

Zlatá Olešnice 262,   
 468 47 Zlatá Olešnice

Sladidla, cukrovinky, čokoláda

GRILIÁŠ, 125 g

Radka Mayerová

Břetislavova 358/14,
 460 14 Liberec XII

Zmrzliny a smetanové krémy

Lahodné ovocné sorbety

Heinrich Valentin Schwarzkopf

Jezerní 380,
471 27 Stráž pod Ralskem

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login