Aktuality

Výstava Skleněná kouzla - Preciosa začíná v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie

24.06.2013 16:54

 

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo na 27. června v 17 hodin v hlavní budově vernisáž výstavy Skleněná kouzla - Preciosa.

Výstava byla přichystána ve spolupráci s firmou Preciosa k jejímu 65. výročí vzniku světoznámé firmy. Vernisáže se zúčastní hejtman LK Martin Půta a další hosté.

Nejnovější výstava v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připomene tři století výroby skleněných bižuterních kamenů v Čechách. A také významné výročí společnosti, která je dnes jejich nejvýznamnějším českým výrobcem.

 Už tři sta let se v Čechách vyrábějí a zpracovávají skleněné kameny sloužící jako imitace drahokamů a polodrahokamů. Stály přitom na počátku cesty, v jejímž průběhu se zrodila  jedinečná „továrna pod širým nebem“ a světoznámá jablonecká bižuterie. Výstava chce ukázat, jak neuvěřitelně pestré byly a jsou způsoby užití bižuterních kamenů. „V historické části výstavy jsme pro návštěvníky vybrali ukázky, které toto tvrzení výmluvně dokladují. Málokdo třeba ví, že se ze skleněných kamenů zhotovovala také například stínítka na žárovky. Ale dají se s nimi provádět i mnohá další zajímavá kouzla…,“ přibližuje koncept výstavy kurátor Petr Nový.

Dnes je u nás nejúspěšnějším pokračovatelem této tradice společnost Preciosa, která letos slaví 65 let od svého založení a na výstavě jí proto bude věnován značný prostor. Během své existence se na světovém trhu prosadila nejen jako výrobce bižuterních kamenů, ale též skleněných figurek, osvětlovadel a dalších výrobků. „Dosud ještě nikdy neměla veřejnost příležitost na jednom místě shlédnout celý sortiment, který jednotlivé divize této firmy nabízejí. My tuto možnost návštěvníkům nabízíme v části výstavy věnované současnost," doplňuje Nový.

Výstava věnovaná historii i současné výrobě skleněných kamenů bude na hlavní budově muzea zpřístupněna ve čtvrtek 27. června v 17 hodin. „Návštěvníky vernisáže čeká ještě jedna mimořádná událost. Dojde ke slavnostnímu odhalení skleněné plastiky EX POST 58 celosvětově uznávaného designéra a sklářského výtvarníka Jaroslava Bejvla mladšího v muzejním parku,“ zve na zahájení ředitelka muzea Milada Valečková.

Výstava „Skleněná kouzla – Preciosa“ bude v Muzeu skla a bižuterie otevřena až do  27. října, v prázdninovém období denně, mimo prázdniny kromě pondělků.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login