Aktuality

Za čtyři roky přišlo do Euroregionu Nisa patnáct milionů eur

14.07.2014 15:52

Rada Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa plánovala a hodnotila

FRÝDLANT/LIBEREC Výsledky čtyřleté práce české, německé a polské kanceláře Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa byly prezentovány na jednání její třístranné rady, která se konala ve Frýdlantu 10. července 2014. Ve zprávě o činnosti mimo jiné zaznělo, že do všech tří regionů tohoto příhraničního území přišlo v letech 2009 až 2013 na realizaci tisícovky malých projektů víc než patnáct milionů eur a hasiči získali deset velkých cisteren a čtrnáct menších zásahových vozidel. V tomto období vznikla i nová rozvojová strategie Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa na roky 2014 až 2020.

Jeden z přeshraničních česko-polských projektů, který byl v tomto období realizován, má příznačný název Poznej svého souseda. Zahrnoval čtrnáct konkrétních dlouhodobých aktivit jako přeshraniční monitoring tisku, dvojjazyčný internetový informační portál nebo sociologický průzkum názorů a veřejného mínění. Dalším bodem byly křížové překlady webových stránek desítek obcí na obou stranách hranic,“ upozornil jednatel české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

Jejich zkrácené verze nabízejí Poláků (Čechům) základní informace o obcích a městech na české, nebo polské části Euroregionu Nisa. Pro úplnost: na české straně se může polskou mutací svých stránek pochlubit již 130 obcí, na polské českou variantou pět desítek.

Třístranná rada Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa také schválila novou rozvojovou strategii a fungování tohoto území v nastávajícím dotačním období 2014 až 2020. Podle Jaroslava Zámečníka na něm pracovalo několik měsíců téměř dvě stě lidí s Německa, Polska a Česka. Hlavní prioritou by měly být projekty zaměřené na zlepšení silnic druhé a třetí třídy, především na Frýdlantsku.

„Tento projekt se jmenuje od zámku Frýdlant k zámku Czocha a je na něj do budoucnosti plánováno pět set milionů korun,“ připomněl hejtman a předseda české části Euroregionu Nisa Martin Půta.

Na druhém místě je rozvoj turistického ruchu, který zahrnuje obnovu a budování dalších úseků historické Hřebenovky. Peníze z EU by měly v příštích letech také plynout do ochrany proti povodním a jiným přírodním katastrofám.

Podle předběžných kalkulací by měly v příštích šesti letech tři kanceláře Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa administrovat přibližně stejnou částku jako v minulém dotačním období. Tedy patnáct milionů eur,“ dodal Zámečník.

Frýdlantského jednání se zúčastnilo čtyřicet partnerů, většinou představitelů samospráv a krajů tří sousedních států. Naposledy se takto sešli před čtyřmi lety na Sychrově.

 Další informace na tel. čísle: 724030306 (Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login