Detail aktuality

Autobusem bude od soboty znovu možné projet přes tři země

01.07.2021 15:48

O prvním červencovém víkendu opět vyjede na svou trasu mezinárodní autobusová linka číslo 691 na trase Hrádek nad Nisou – Zittau – Bogatynia – Frýdlant – Świeradów-Zdrój. Po celé trase linky bude platit tarif IDOL nebo ceník od tohoto tarifu odvozený určený pro platby v EUR nebo PLN. Cestující mohou využít také mezinárodní turistickou jízdenku EURO-NISA-Ticket.

Již v sobotu 3. července 2021 bude možné vyrazit třemi páry víkendových spojů přes hranice do vyhlášených lázní na polské straně Jizerských hor, např. na nově vybudovanou stezku v korunách stromů nebo lanovkou na Stóg Izerski a odtud dále do Jizerských hor. Naopak lázeňští hosté ze Świeradówa-Zdróje mohou s touto linkou objevovat krásy české i německé země a Frýdlantští se mohou vypravit přes Zittau až na turisty oblíbený Oybin. Spojení mohou využít také obyvatelé Liberce, a to díky provázanost linky s vlaky ve Frýdlantu (v rámci linky Bogatynia – Liberec a zpět) a v Raspenavě (Liberec – Świeradów-Zdrój a zpět).

„Není to jediná mezinárodní autobusová linka, kterou Liberecký kraje provozuje. Zajišťujeme také regionální autobusové linky číslo 645, 669 a 689 do Bogatynie, Zgorzelce či Sieniawky,“ doplnil hejtman Martin Půta. Liberecký kraj autobusové linky do Polska finančně podporuje. Za měsíc květen částkou 82.144 korun pro linku číslo 645, 132.420 korun linku 669 a 60.622 korun pro linku 689.

Provoz linky č. 691 bude spolufinancován Libereckým krajem, okresem Görlitz, městem Bogatynia a městem Świeradów-Zdrój. Hejtman Martin Půta, landrát Bernd Lange a starosta Świeradówa-Zdróje Roland Marciniak i pověřený starosta Bogatynii Wojciech Dobrołowitz podepíší smlouvu o spolupráci ve čtvrtek 1. července v Bogatynii. Smlouva bude platit do změny jízdních řádů v polovině prosince 2022 a v případě zájmu cestujících může být prodloužena i do dalších let. Spolupráce čtyř veřejných subjektů ze tří zemí na financování autobusové linky sousedních regionů bude unikátní i v evropském měřítku. Každý z partnerů bude na svém území hradit zbývající část nákladů, kterou nepokryjí příjmy z jízdného.

„Linka byla v loňském roce velmi dobře hodnocena cestujícími ze všech třech zemí, i přesto, že loňský rok byl ovlivněn pandemií COVID-19. V souvislosti s uvolňováním protiepidemických opatření a příznivým vývojem se na nás již delší dobu obracejí obyvatelé všech tří zemí s dotazy na obnovení provozu. Věříme, že i v letošním roce si své cestující opět nalezne a s její pomocí se nám podaří turisticky zajímavé regiony v Česku, Německu i Polsku propojit,“ říká Jan Sviták, náměstek hejtmana za resort dopravy.

„Jízdní řád linky je stejný jako v minulém roce. Na základě připomínek cestujících však byla do trasy linky přidána zastávka Straźacka-Tewa u parkoviště nad lanovkou, odkud se dá vyrazit pěšky na hřeben hor,“ upřesňuje Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK – Koordinátora veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Provoz linky 691 začal v srpnu minulého roku společně s prodloužením linky 831a Bogatynia– Porajów–Zittau zajišťované polským dopravcem. Kvůli zpřísňujícím se protipandemickým opatřením znemožňujícím volný pohyb přes hranice však byl po třech měsících pozastaven. Stejný osud potkal o několik týdnů později i linku 831a.  Obě autobusové linky obnoví provoz ke stejnému termínu – 3. červenci 2021.

O cestování touto linkou byl mezi cestujícími ze všech tří států velký zájem, protože již druhou provozní sobotu musel být poslední spoj ze Świeradówa posílen, aby všichni cestující mohli být přepraveni. Celkem za pilotní období do vynuceného přerušení využilo linku 1.929 cestujících.

Pilotní provoz byl financován z programu CENTRAL EUROPE, z projektu TRANS-BORDERS a spolufinancován Libereckým krajem z 15 %.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login