Detail aktuality

Bezmála dvacet milionů korun má kraj pro hasiče i prevenci kriminality

17.05.2023 11:33

Členové rady Libereckého kraje na svém včerejším jednání schválili financování čtyř dotačních programů, které podpoří jednotky požární ochrany v regionu, a také prevenci kriminality. Záměr ještě musí odsouhlasit krajské zastupitelstvo.

„Hasiči se denně vystavují rizikům a čelí nebezpečným situacím, jako jsou požáry, dopravní nehody, živelní katastrofy a další krizové situace. Chrání majetek a životy dobrovolně ve svém volném čase a nad rámec své práce. Podpora hasičských jednotek je proto zásadní, protože jim zajišťuje kvalitní podmínky i moderní techniku pro jejich činnost,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Na území Libereckého kraje působí celkem 222 jednotek požární ochrany, a to 212 dobrovolných a 10 profesionálních. Vedle toho v regionu dále funguje jedna profesionální jednotka podniku Správa železnic (Hasičský záchranný sbor Správy železnic) v Liberci a dále 4 podnikové jednotky dobrovolných hasičů. Sborů dobrovolných hasičů je v Libereckém kraji zaregistrováno celkem 293.

Konkrétní vyhlášené dotační programy:

Program č. 1.1 Podpora jednotek požární ochrany obcí Libereckého kraje částka ve výši 17.582.482,25 korun:

Žadatelé mohou tyto finanční prostředky využít například na pořízení a opravy cisternových automobilových stříkaček, dopravních automobilů či na vybavení a výstavbu objektů. V termínu od 6. do 22. března 2023 úřad přijal 185 žádostí, z nichž podmínky splnilo 179 žadatelů.

Program č. 1.2 Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje částka ve výši 1.266.056 korun:

Program je zaměřen na podporu sportovní a kulturní činnosti pobočných spolků Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje. Konkrétně na organizování letních táborů a soustředění mladých hasičů, organizování hasičských soutěží dětí a mládeže i dospělých a organizování projektů v oblasti vzdělávání, historie a muzejnictví. Odborná komise zhodnotila celkem 86 zaslaných žádostí a doporučila všechny finančně podpořit.

Program č. 1.3 Dotace obcím Libereckého kraje na činnost Jednotek požární ochrany II (JPO II) částka ve výši 700.000 korun:

Účelem programu je vytvoření pracovních míst v jednotkách sboru dobrovolných hasičů konkrétně kategorie JPO II a jejich finanční zajištění. Podmínky stanovené Statutem Dotačního fondu Libereckého kraje splnily dvě žádosti – město Dubá a Harrachov. Oběma žadatelům odsouhlasila odborná komise poskytnout finanční podporu.  

Program č. 1.4 Prevence kriminalisty částka ve výši 188.500 korun:

Podpora je určena na neinvestiční projekty obcí zaměřené na snižování kriminality či omezování příležitostí k páchání trestné činnosti a dále také na vzdělávání v oblasti prevence kriminality a projekty zaměřené na rizikové skupiny osob, u nichž je zvýšená pravděpodobnost, že se stanou pachateli nebo oběťmi trestné činnosti. Podmínky splnilo celkem 7 žádostí. Mezi úspěšné žadatele patří například město Český Dub s projektem Intervence při závažném chování žáků nebo statutární město Jablonec nad Nisou, který finanční prostředky použije na prevenci v oblasti kyberkriminality páchané na seniorech.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login