Detail aktuality

Brífink ke vzdání se poslaneckého mandátu

06.11.2017 16:53

Oficiálně oznamuji, že jakmile to bude technicky možné, tedy ve chvíli, kdy bude zvolen předseda nové Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, vzdám se poslaneckého mandátu ve prospěch svého náhradníka.

Tím hlavním důvodem je to, že chci dokončit práci pro Liberecký kraj. Již před parlamentními volbami jsem avizoval, že chci pracovat pro kraj a jeho obyvatele tak, jak jsem slíbil před krajskými volbami 2016. Má kandidatura z posledního místa byla vyjádřením podpory samostatné kandidatury Starostů a nezávislých, jejímu volebnímu lídrovi Janu Farskému a zvláště pak liberecké kandidátce STAN. Považuji tedy vzdání se mandátu za splnění svého slibu. Vážím si všech 4 470 preferenčních hlasů, které jsem získal od voličů a děkuji za ně. Vnímám je jako výraz podpory a důvěry.

Děkuji také všem těm, kteří vyslyšeli moji předvolební prosbu a preferenční hlas mi nedali, ale podpořili kandidátku STAN jako celek. A to navzdory předvolebním průzkumům a jejich interpreretacím, které nás posílaly pod pět procent a označovaly hlas pro Starosty a nezávislé za předem ztracený nebo hlas pro předpokládaného vítěze voleb. Našim voličům v Libereckém kraji a v celé České republice chci proto poděkovat za odvahu.

Podpora 26 780 voličů v Libereckém kraji mě těší a je podle mého názoru výsledkem a oceněním dobře fungující krajské samosprávy a samosprávy obcí a měst vedených Starosty.

Před parlamentními volbami jsem avizoval, že chci dál pracovat pro kraj. Věřím tedy, že voliči moje rozhodnutí pochopí. Zároveň nechci, aby ani na okamžik vzniklo podezření, že se chci díky poslanecké imunitě vyhýbat stíhání, které je proti mně již 3 roky – a bez konkrétních výsledků – vedeno. Nic nezákonného jsem neudělal a věřím, že před nezávislým soudem se to prokáže a budu mít možnost hájit svoje jméno.

K poslanecké imunitě chci říct, že její rozsah považuji za neopodstatněný a nepřiměřený. Podle mne by se neměla vztahovat na činy, které se staly před vznikem mandátu, případně na věci, které s výkonem mandátu vůbec nesouvisejí. Poslanecká imunita by měla být podle mě významně omezena.

V Poslanecké sněmovně PČR mě nahradí kolega Petr Pávek, kterého považuji za velmi kvalitního kandidáta a jsem přesvědčený, že bude jako poslanec dobře reprezentovat Liberecký kraj, hnutí Starostů a nezávislých i zájmy celé země.

 

Martin Půta

 

záznam: 

www.facebook.com/martin.puta/videos/10210415870460940/

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login