Detail aktuality

Budovu Skloexportu Liberecký kraj do vlastnictví nenabude zejména kvůli nepřijatelným podmínkám státu

09.08.2022 14:30

Záhy po začátku války na Ukrajině Liberecký kraj rychle a pružně zajišťoval ubytování pro uprchlíky. Výrazně by mu v tom pomohla výpůjčka s následným darem budovy bývalého Skloexportu, který nyní patří státu. Tento objekt byl vhodný pro účely řešení humanitární krize a svojí ubytovací kapacitou mohl efektivně napomoci uprchlickou krizi zvládat. Návrh omezujících smluvních podmínek ze strany Ministerstva financí však způsobil, že by kraj porušil zásadu péče řádného hospodáře, a proto od záměru nabytí objektu Skloexportu nakonec upustil. Dnes o tom rozhodli krajští radní na svém jednání.

„Jednání o bezplatné výpůjčce s následnou možností daru budovy bývalého Skloexportu byla zdlouhavá, začala již v březnu letošního roku a do konce července jsme nedošli k žádnému závěru. Navíc Ministerstvo financí stanovovalo kraji omezující podmínky, jako je například zákaz zcizení a zatížení majetku po dobu 20 let nebo povinnost poskytovat majetek k užívání fyzickým osobám bezúplatně,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Navíc nelze investovat do majetku, který bychom měli jen půjčený. Podmínky výpůjčky neřešily ani možnost použít na úpravy dotace.“

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nepřipouštěl možnost objekt kraji darovat. Liberecký kraj proto jednal s Ministerstvem financí o výjimce, která by darování umožnila, a to zejména na základě veřejného zájmu, kterým efektivní řešení humanitární krize bezesporu je – avšak bezvýsledně.

„Skloexport jsme chtěli získat, abychom v co nejkratším čase zajistili důstojné ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Kvůli nepříliš chápavému a netečnému postoji státu jsme se rozhodli veškeré aktivity vedoucí k případnému nabytí objektu ukončit. V současné době uprchlická krize sice polevuje a nároky na ubytovací kapacity se zmírňují, nikdo z nás ale neví, co přinese zima,“ uzavřel Martin Půta.  

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login