Detail aktuality

Čeští a polští zástupci dnes jednali o Turówu. Diskutovali také o pátečním rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie

24.05.2021 18:24

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta a maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski a také náměstek Ministerstva životního prostředí České republiky Vladislav Smrž a státní tajemník polského Ministerstva státních aktiv Artur Soboń se dnes sešli v budově Krajského úřadu Libereckého kraje. Tématem schůzky byl polský hnědouhelný důl Turów. Minulý pátek Soudní dvůr Evropské unie nařídil Polsku pozastavit v dole okamžitě těžbu za porušení unijního práva při povolování rozšíření a prodloužení těžby, a to až do doby rozhodnutí soudu o žalobě Česka na Polsko. Polští politici i zástupci těžební firmy PGE se v páteční reakci na rozhodnutí soudu vyjádřili, že těžbu zastavit nehodlají.

Z iniciativy polské strany začalo jednání na Krajském úřadu Libereckého kraje, kterého se účastnili zástupci Ministerstev životního prostředí, zahraničí a také Libereckého kraje. Diskutovalo se o podmínkách, za kterých by bylo Česko ochotné případně stáhnout žalobu na Polsko ve věci neoprávněného rozšiřování a prodloužení těžby v dole Turów. Cílem jednání bylo nastínit možná řešení celého sporu. Polsko ústy maršálka Dolnoslezského vojvodství a polského státního tajemníka s předloženým návrhem řešení předběžně souhlasilo.

„Polsko jsme dnes v první řadě vyzvali k respektování rozhodnutí Soudního dvora EU. Pokud tak Polsko neučiní, jsme připraveni Soudu navrhnout takovou pokutu, která bude Polsko motivovat k respektování soudního rozhodnutí. Současně jsme Polsku zopakovali podmínky, za kterých jsme ochotní případně stáhnout českou žalobu – jsou to především písemné finanční záruky, že Polsko bude minimalizovat a kompenzovat dopady těžby na Českou republiku. Vedle ovzduší a hluku se jedná především o stav podzemních vod, na které těžba v Turówu dlouhodobě negativně dopadá. Jednali jsme dnes také o způsobu, jak takové záruky formálně zakotvit do formy mezivládní smlouvy, která by samozřejmě obsahovala i podmínky a sankce, pokud by Polsko smlouvu nedodrželo,“ uvedl dnes náměstek sekce politiky a mezinárodních vztahů Ministerstva životního prostředí Vladislav Smrž, který se kauze Turów na ministerstvu od začátku věnuje.

„Dnešní společná jednání jsou dobrým signálem ke zdárnému řešení celé situace. Věřím, že zdravý rozum zvítězí a podaří se s našimi polským sousedy dosáhnout dohody. Těžba v hnědouhelném dolu Turów se totiž týká obyvatel našeho regionu. Liberecký kraj přicházel s návrhy řešení již několik let a učinil v této věci maximum. Nyní snad nastává čas, kdy řešení bude garantováno smlouvou na úrovni vlád obou zemí,“ doplnil hejtman Martin Půta.       

TZ ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí

Přílohy: polská, německá a anglická verze tiskové zprávy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login