Detail aktuality

Cestující se o své zůstatky na elektronických peněženkách nemusí obávat. Kraj plánuje převzít pohledávku společnosti Witbystar     

05.05.2021 10:12

Krajská společnost KORID LK je od září 2018 jediným vydavatelem a správcem elektronických peněžních prostředků na všech kartách ve veřejné dopravě. Zatímco všichni dopravci s touto změnou souhlasili a přistoupili i na vyrovnání svých závazků, společnost Witbystar (dříve BusLine a později TD BUS) i v současné době dluží KORIDu LK zhruba 3,3 milionu korun a neplní tím uzavřenou smlouvu.  

„Neplnění dohody ze strany společnosti Witbystar způsobilo, že na elektronických peněženkách, které spravuje organizace KORID LK, chybí částka zhruba 3,3 milionu korun. Cestující samozřejmě o své peníze nepřijdou. Witbystar dostal Liberecký kraj do takové situace, že v případě poklesu zůstatku na účtu elektronických peněženek by kraj musel pokrýt chybějící částku z vlastního rozpočtu. Je to jedna z variant, kterou by musela odsouhlasit rada kraje. Nyní musíme situaci i nadále sledovat,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Jan Sviták.

„Chtěl bych ubezpečit, že peníze na elektronických peněženkách stále jsou, a to i přes nezodpovědné chování Witbystaru. Veškerými dostupnými prostředky jsme již dluh vymáhali a žaloba dokonce již skončila rozsudkem o povinnosti jej uhradit a také exekučním příkazem. Dlužník s námi ale nekomunikuje,“ dodal hejtman Martin Půta.  

V roce 2018 se převod peněz na elektronických peněženkách týkal zhruba 158 tisíc cestujících. Průměrná výše zůstatku činila 114 korun. Celkový objem spravovaných finančních prostředků pak bezmála 8 milionů.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login