Detail aktuality

Chceme získat podporu starostek a starostů napříč krajem

13.02.2016 9:43

Rok 2016 je rokem volebním. Také lidé v Libereckém kraji budou volit novou krajskou vládu, členy rady i hejtmana. Současný hejtman Martin Půta již ohlásil svou kandidaturu a bude usilovat o obhájení mandátu. Do čela kandidátky ho potvrdili i jeho kolegové z uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK), a to už v říjnu roku 2015.

SLK by podle aktuálně zveřejněného průzkumu společnosti SANEP skončil na třetím místě s celkovým počtem 12,9 procenta. Zdá se vám to akceptovatelné? Jaký zisk by pro vás byl považován za úspěch?

Průzkumy agentury SANEP jsou přímo proslulé tím, že se zásadně nikdy netrefí do volebního výsledku. Například měsíc před krajskými volbami v roce 2012 jsme podle průzkumu SANEPu měli mít 12% a ve volbách jsme dostali více než 22%. Tak že průzkumu nepřikládám žádnou váhu, zvlášť tři čtvrtě roku před volbami, kdy ještě nejsou známé žádné kandidátky, volební programy ani volební lídři jednotlivých stran. Nejlepším průzkumem jsou konec konců volby samotné.

Kdy představíte kandidáty SLK a spustíte předvolební kampaň?

Jako lídr SLK do letošních krajských voleb jsem byl schválen již v říjnu 2015, kandidátku budeme schvalovat v březnu, kdy do konce měsíce představíme také čelní kandidáty. Mezi nimi budou nejenom členové krajské rady, ale především zástupci velkých měst i malých obcí napříč Libereckým krajem, nejlépe znají svůj region. Stejně jako v minulých volbách, je naším cílem získat podporu většiny starostek a starostů v kraji.

Volební kampaň si myslím bude začínat v červnu. Chceme se zaměřit na to, co se nám v uplynulých čtyřech letech povedlo a čemu bychom se chtěli věnovat v příštím volebním období. Nehodláme se věnovat našim volebním soupeřům.

Co říkáte na to, že podle průzkumu si přes 36 procent voličů nepřeje váš návrat do hejtmanského křesla?

K proslulosti výzkumu SANEPu jsem se již vyjadřoval. Já si naopak cením toho, že i přes více než rok trvající mediální kampaň, si více než 34% voličů přeje mé setrvání v hejtmanském křesle. Rozhodnou volby. V minulých krajských volbách jsme dostali 22%, tak že 34% je vlastně víc než před čtyřmi lety. Bude záležet na voličích, komu ve volbách své hlasy dají. Mým cílem je oslovit především nerozhodnuté voliče.  

Podle všeho bude potřeba vytvářet koalice při vedení kraje, s kým jste schopni spolupracovat a jaká by byla ideální koalice pro vás?

Koalice se stavují až po volbách. My si počkáme, jací lidé budou na kandidátkách, jací budou lídři a jaký budou mít strany volební program. V tuto chvíli žádnou představu ideální koalice nemám, jak ostatně ukázala koalice se Změnou v tomto volebním období. Uvidíme, jak dopadnou volby.

Umíte si představit pokračování koalice SLK a ČSSD?

ČSSD patří v každém případě mezi subjekty, které budou i v novém krajském zastupitelstvu. A jsme připraveni jednat se všemi, kteří v zastupitelstvu zasednou. Vyjednávat nebudeme s nedemokratickými stranami.

Příloha:
Předvolební průzkumy z roku 2012 a jejich srovnání s reálnými výsledky v Libereckém kraji.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login