Detail aktuality

Cvičení Zdroje 2024 je tady. Uskuteční se ve spolupráci s resortem obrany

27.05.2024 16:15

Ve dnech 28. a 29. května se uskuteční cvičení „ZDROJE 2024“, které je plánované jako společné vnitrostátní cvičení Správy státních hmotných rezerv ve spolupráci s Ministerstvem obrany. Cvičení se zúčastní zástupci ministerstev vnitra, obrany, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, dopravy, zemědělství, zahraničních věcí, pro místní rozvoj a životního prostředí, kteří jsou členy odborné pracovní skupiny Ústředního krizového štábu pro koordinaci zabezpečení věcnými zdroji.

„Cvičení je zaměřené na ověření a procvičení pravidel a postupů při vyžadování věcných zdrojů za nevojenského i vojenského krizového stavu. Já vždy říkám, že je důležité být připraven, nikoliv překvapen. Rozhodně je zejména v této turbulentní době na místě, abychom dbali na připravenost,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Dále se cvičení účastní také vyčlenění zaměstnanci orgánů krizového řízení Libereckého kraje a Kraje Vysočina.

„Za Liberecký kraj se cvičení zúčastní zaměstnanci krizového řízení, zástupci obcí s rozšířenou působností Liberec a Nový Bor, dále pak Krajské vojenské velitelství Liberec a pracovníci zařazení do krizových štábů. Jsem rád, že právě náš kraj se může do takto důležitého cvičení zapojit,“ dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Stejné zastoupení v rámci cvičení bude mít také Kraj Vysočina, kde kromě krajského úřadu a členů krizového štábu, budou zapojeni zástupci krizových štábů obcí s rozšířenou působností Jihlava a Moravské Budějovice, rovněž také Krajské vojenské velitelství Jihlava.

Za přínosné pro náš krizový štáb považuji především řešení kombinace různých námětových situací, které budou rozehrány. Máme už z minulosti konkrétní zkušenosti s využíváním věcných zdrojů poskytovaných Správou státních hmotných rezerv a nasazením armády, úzce pak spolupracujeme především s krajskými složkami IZS. Cvičení vítáme s tím, že nám pomůže prověřit postupy při řešení modelových krizových situací,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Obecným cílem cvičení je prohloubit připravenost orgánů jednotlivých stupňů krizového řízení na řešení krizové situace.

TISKOVÁ ZPRÁVA SPRÁVY STÁTNÍCH HMOTNÝCH REZERV 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login