Detail aktuality

Další silniční investiční akce v roce 2019 zná svého zhotovitele

20.09.2018 10:30

Rada Libereckého kraje na včerejším zasedání rozhodla o výběru zhotovitele rekonstrukce silnice II. třídy z Turnova na hranici kraje. Veřejná zakázka včetně mostních objektů má celkem 6 investorů. Nejnižší nabídku ve výši 206 milionů korun včetně DPH podalo sdružení společností EUROVIA a STRABAG. Kraj využije na opravu silnice dotaci 146 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Celková délka rekonstruovaného úseku je 7,7 kilometru. Oprava bude zahájena na jaře roku 2019.

Kromě Libereckého kraje jsou dalšími investory projektu město Turnov, obce Příšovice, Přepeře, Ohrazenice a Svijany. „Jedná se zatím o nejnákladnější investici týkající se silnic v historii kraje. Chtěl bych poděkovat všem pěti obcím za to, že se nemalou měrou finančně podílely na celém projektu a také za trpělivost během přípravy celé investice. Výsledkem bude zmodernizovaná silnice včetně chodníků, přechodů pro chodce a cyklostezky. Vedle nové vozovky získají obyvatelé významně bezpečnější dopravní stavbu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V rámci projektu projde kompletní rekonstrukcí úsek silnice II/610 Turnov – hranice Libereckého kraje včetně mostních objektů, a úsek silnice III/2797 z Nádražní ulice v Turnově do Ohrazenic. Součástí akce je i výstavba či rekonstrukce chodníků, cyklostezek nebo parkovacích zálivů. Rekonstrukce bude zahájena po skončení zimního období na jaře roku 2019. Přes zimu se projedná harmonogram dopravních omezení a výstavby.

„Ve výběrovém řízení, jehož předpokládaná hodnota činila 172 milionů korun bez DPH, byla podána nejvýhodnější nabídka sdružením společností EUROVIA a STRABAG ve výši 169 milionů korun bez DPH,“ dodal náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.

V Nádražní ulici v Turnově ve směru na Ohrazenice již v letošním roce probíhala úplná uzavírka silnice z důvodu rekonstrukce inženýrských sítí umístěných ve vozovce silnice. Investorem této akce bylo Vodohospodářské sdružení Turnov. Na výměnu sítí v příštím roce navážou práce na rekonstrukci silnice. Předpokládané dokončení projektu je plánováno v roce 2020. 

„Liberecký kraj v současné době připravuje celkem 16 projektů v celkovém finančním objemu přesahujícím 2 miliardy korun, které předloží do IROP. Rekonstrukce I. etapy silnice II. třídy v Jablonném v Podještědí, silnice v Oknech na Českolipsku a okružní křižovatky v Semilech jsou již ukončené. Na tyto akce kraj získal dotaci 90 milionů korun,“ dodala radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánovaní Radka Loučková Kotasová.

Ve stavebním procesu je humanizace ulice ČS. Legií v Jilemnici, okružní křižovatka ve Stráži pod Ralskem a II. etapa silnice II. třídy v Jablonném v Podještědí. Nově byly podány žádosti do Integrovaného regionálního operačního programu na rekonstrukci silnice II/286 v ulici Žižkova, Jilemnice, silnici II/268 – severozápadní obchvat města Zákupy a silnici  II/270 Doksy – Dubá.

Do konce září tohoto roku budou podány žádosti na projekt Silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov a Silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje (1. etapa). Do konce kalendářního roku se plánují podat návrhy na rekonstrukci silnice II/292 Benešov u Semil – křižovatka s I/14 a silnice III/2907 – Oldřichov (včetně humanizace).  

Celkové způsobilé výdaje včetně projektů, které budou předloženy v průběhu září 2018, jsou 922,5 milionu korun. Další projekty silnice III/2784 Světlá pod Ještědem – Horní Hanychov a silnice II/592 Kryštofovo Údolí – Křižany se v roce 2019 přihlásí do Integrovaného plánu rozvoje území.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login