Detail aktuality

Den veteránů si připomněli bývalí i současní vojáci

12.11.2016 11:14

Hned na třech místech v Liberci si včera nejen vojáci připomněli památku válečných veteránů.  Právě 11. listopad je vzpomínkou na hrdiny, kteří bojovali či padli v 1. světové válce. Vzpomínkových akcí se zúčastnil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Při této příležitosti udělil příslušníkům IZS osm Záslužných medailí.

Uctění pohřbených vojáků a položení květin zahájila pietní vzpomínka u Památníku padlých v 1. světové válce na vojenském hřbitově v Ostašově. Minutou ticha vzpomněli na padlé vojáky přítomní také u Památníku padlých v Ruprechticích.

Den veteránů pokračoval v kasárnách 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany, kde se slavnostní nástup uskutečnil v symbolickém čase v 11:11 hodin. Hejtman Martin Půta při této příležitosti udělil Záslužné medaile IZS Libereckého kraje I. a II. stupně. Za záchranu lidského života medaili I. stupně z jeho rukou převzali policisté pprap. Jiří Kluch a prap. Josef Velzel.  Za zásah při požáru objektu AGBA v.o.s. v Turnově z prosince 2015 Záslužnou medaili I. stupně dostali také ppor. Karel Patka a jeho kolega nprap. Petr Drešer. Záslužné medaile II. stupně hejtman předal dalším čtyřem příslušníkům IZS. Za dlouholetou a příkladnou práci v řadách PČR nprap. Josefu Bílahorkovi, za příkladnou a obětavou práci v řadách AČR a reprezentaci vojenského útvaru na veřejnosti nprap. Robertu Dolozimovi, za příkladnou a obětavou práci v řadách AČR a reprezentaci vojenského útvaru na veřejnosti prap. Pavlu Libichovi a plk. Jaroslavu Víznerovi za celoživotní příkladnou práci v oblasti krizového řízení v Libereckém kraji.

„Záslužné medaile jsou předávány příslušníkům složek Integrovaného záchranného systému a dalším jednotlivcům za záchranu lidského života nebo za dlouholetou aktivní a obětavou práci ve prospěch složek IZS a ochrany obyvatelstva v našem kraji. Hasiči, policisté, záchranáři a armáda jsou důležitými a jedinými složkami v demokratických zemích, které zajišťují veřejný pořádek, bezpečnost, životy a zdraví občanů. Fungování těchto složek bereme často jako každodenní všudypřítomnou rutinu. Proto mi dovolte vyzdvihnout všechny, kteří posilují bezpečí každého z nás a naší společnosti,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Dvě ocenění přezval rovněž hejtman Martin Půta. Za dlouhodobou a významnou spolupráci převzal medaili Ředitele krajského vojenského velitelství Liberec a Česká obec legionářská, jednota Liberecký kraj, mu poděkovala za podporu připomínky 25. výročí operace Pouštní bouře, která se uskutečnila letos v srpnu ve veseckém areálu.

V pátek 11. listopadu, kdy si připomínáme Den válečných veteránů, jsme se naposledy rozloučili brigádním generálem Stanislavem Hněličkou. Veterán od Tobruku a nositel Řádu Bílého lva zemřel ve věku devadesáti čtyř let 4. listopadu 2016.

Stanislav Hnělička se narodil 12. února 1922 v Liberci. Do zahraničního odboje se zapojil po obsazení Sudet. Do odboje se dostal až na třetí pokus, když se nejprve vrátil z Dánska a pak unikl z vlaku směřujícího do koncentračního tábora v Dachau.

Poté se zúčastnil bojů v Libanonu a Sýrii, pod velením generála Karla Klapálka bojoval u Tobruku a později také u Dunkerque a v Belgii.

Po skončení Druhé světové války byl po roce 1948 vězněn. Od roku 1989 se postupně stal nositelem nejvyššího českého státního vyznamenání Řádu bílého lva, dvou Československých válečných křížů, francouzského Řádu čestné legie, polského Válečného kříže, Africké hvězdy, dvou medailí Za chrabrost, medailí Za zásluhy 1. stupně, a řady dalších vyznamenání.

Čest jeho památce!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login