Deník hejtmana

Čest památce Luboše Příhody

24.10.2018 10:29

Smutný týden. V pátek se naposledy rozloučíme s jednou z největších libereckých osobností - básníkem, novinářem a překladatelem Lubošem Příhodou.

Stejně jako mnoha jiným, i jeho život fatálně ovlivnily události srpna 1968. Po vpádu sovětských vojsk se aktivně zapojil do vydávání protiokupačních novin Vpřed, za což se mu komunistický normalizační režim velice záhy důkladně pomstil. Perzekucí nezůstala ušetřena ani jeho rodina. On sám nesměl víc než dvacet let publikovat a pracoval jako dělník.

S o to větším zápalem se vrátil ke své původní profesi po sametové revoluci. Stal se šéfredaktorem libereckého deníku Region, členem řídicího výboru Syndikátu novinářů ČR, předsedou Krajského sdružení novinářů a Kruhu autorů Liberecka. Věnoval se také vlastní tvorbě, největší pozornost si získaly knihy jeho vzpomínek na roky 1968 a 1969.

Luboš Příhoda byl také významným překladatelem z němčiny. Vděčíme mu např. za překlad knihy o tragických osudech židovských obyvatel Liberce od Isy Engelmann nebo autobiograckého románu stejné autorky Návrat pod zelenou střechu.

V roce 2011 získal ve Varšavě hlavní cenu v novinářské soutěži PL-CZ Local Press Awards v kategorii místní historie a kultura za publicistickou stať Rok 1969 v Liberci. V roce 2014 získal Speciální cenu jako osobnost Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.

Čest jeho památce.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login