Deník hejtmana

Málo kmenových lékařů je problém, který se musí řešit

18.05.2018 12:13

https://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/zachrance-v-kraji-chybi-temer-tretina-kmenovych-lekaru-20180516.html

Nedostatek lékařů, zdravotních sester, záchranářů a dalšího personálu je ve zdravotnictví všudypřítomný. Výsluhy pro sestry ani významný nárůst platů nemohou okamžitě dohnat naprostý nedostatek lidí s potřebným vzděláním. Otevření více míst pro studium na lékařských fakultách, návrat k pětiletému vzdělávání zdravotních sester a také zjednodušení systému atestací pro lékaře jsou správné kroky, jejich výsledky se ale dostaví až po několika letech.

Nechápu proto, proč v této složité situaci vláda v demisi zastavila program pro zajištění náboru zdravotních sester a lékařů z Ukrajiny, pokud splní jasné a přísné podmínky. A další a kontroverzní témata? Například odchod za prací do zahraničí hned po vystudování v rámci českého bezplatného vzdělávání, nebo částečné úvazky hned na několika místech. A taky snaha vyvádět z veřejných nemocnic lukrativní obory a posílat pacienty sami sobě. Je toho prostě dost, jisté je ale jedno. Jen nárůst mezd bez dalších kroků nové zaměstnance do zdravotnictví podle mého názoru nezajistí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login