Deník hejtmana

Měl jsem tu čest setkat se s brigádním generálem Stanislavem Hněličkou

08.05.2013 14:30

Dnes jsem měl tu možnost potkat se na pietním aktu u příležitosti Státního svátku 8. května s výjimečným člověkem, brigádním generálem Stanislavem Hněličkou.

V r. 1941 se stal vojákem 11. pěšího praporu - Východního, československé zahraniční armády, která se formovala v Egyptě. Zúčastnil se bojů v Libanonu a Sýrii, později pod velením gen. Klapálka bojoval u Tobruku. Po skončení bojů u Tobruku se s nově vytvořenou obrněnou brigádou zúčastnil bojů u Dunkerque a v západní Belgii s 2. tankovým sborem.

Jeho hrdinství bylo oceněno nejen polským a dvěma československými válečnými kříži, ale také v r. 2005 francouzským Řádem čestné legie. Po únoru 1948 byl perzekvován a vězněn, dnes se aktivně zapojuje do práce Československé obce legionářské a pomáhá tak udržovat základní myšlenky odkazu odboje během druhé světové války i ve vědomí mladších generací. V roce 2007 mu president Václav Havel udělili Řád Bílého lva za statečnost. Od roku 2005 je nositelem francouzského Řádu čestné legie.

Všichni, kteří jako pan generál bojovali za naši svobodu a samostatnost si zaslouží naši vzpomínku a úctu.

Všem ženám a mužům, kteří na cestě od Mnichova 1938 do května 1945 padli nebo zahynuli, patří poděkování a tichá vzpomínka.

A je zcela jedno, jestli padli na Východě, v letecké bitvě o Anglii, nebo jako účastníci domácího odboje. Většinou si sami nemohli vybrat, na kterém místě strašné války se ocitnou, mohli si ale vybrat, jestli dodrží svoji vojenskou přísahu, nebo splní svou vlasteneckou povinnost. Vybrali si správně…

 

Na fotografii jsou: Zleva Hejtman LK martin Půta, plk. gen. štábu Radek Černý, velitel 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany (brchbo) v Liberci, brigádní generál Stanislav Hnělička, nositel Řádu Bílého lva a Řádu čestné legie na oslavách konce II. světové války 8. 5. 2013

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login