Deník hejtmana

V neděli si připomeneme 75. výročí zániku zpravodajské skupiny Antimony

12.01.2018 12:39

V neděli si v Rovensku pod Troskami společně připomeneme už 75. výročí nejvýznamnější události II. světové války v našem kraji - dopadení paradesantního výsadku skupiny Antimony na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava.

Dne 24. října 1942 odletěla z Anglie parašutistická skupina Antimony s úkolem obnovit přerušené radiové spojení s Londýnem. Její velitel, František Závorka, se v Lomnici nad Popelkou schází s Vladimírem Krajinou, jedním z hlavních představitelů domácího odboje, který se tou dobou ukrývá ve Veselé. Podaří se obnovit spojení a vysílá se např. z Rovenska pod Troskami, Železného Brodu či Frýdštejna.

Dne 16. ledna 1943 obklíčí gestapo plovárnu v Rovensku, kde se v malém domku ukrývají Závorka a telegrafista Lubomír Jasínek. Se slovy „Živé nás nedostanete!“ spáchají oba parašutisté sebevraždu. Jen díky osobní statečnosti obou parašutistů a také odvaze tehdejšího starosty Josefa Kouřila nepotkalo Rovensko stejně tragický osud jako obyvatele Ležáků a Lidic.

Vlastenecký odkaz a hrdinství našich předků je nejen nedílnou součástí naší historie, ale také pevným základem, na kterém stojí naše budoucnost.

Čest jejich památce!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login