Deník hejtmana

Věšadlový most v Bystré nad Jizerou je Památkou roku!

23.03.2018 12:47

Nedávno zrekonstruovaný roubený dřevěný krytý most v Bystré získal od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ocenění Památka roku 2017.

Vesnička Bystrá nad Jizerou se dlouhé roky pokoušela sehnat na opravu národní kulturní památky peníze sama, dokonce zorganizovala mezi lidmi i sbírku, ale při její velikosti (120 obyvatel) bylo něco takového prostě nad její možnosti. Proto jsme se na jaře 2016 domluvili s panem starostou Lukášem Nesvadbou na spolupráci při záchraně unikátního věšadlového mostu. Obec zaplatila 300 tisíc korun, Ministerstvo kultury České republiky poskytlo dotaci jeden milion korun a Liberecký kraj rekonstrukci podpořil částkou 3,85 milionu korun. Bez této dohody by se most zachránit nepovedlo a tahle významná technická a kulturní památka by byla nenávratně ohrožena.

Ocenění je taková milá tečka za celou akcí. Jistě, z pohledu majetku, investic a odpovědnosti kraje jde o jednotlivý a malý vyřešený problém. Ale mám z něj radost!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login