Deník hejtmana

Vyvěšením vlajky uctíme Památný den sokolstva

06.10.2023 0:00

V noci ze 7. na 8. října 1941 zatklo gestapo v rámci Akce Sokol na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Plných 93 % z nich do konce války zahynulo. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

Od roku 2019 si proto 8. říjen připomínáme jako Památný den sokolstva, který byl zároveň zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. Stejně jako v předchozích letech jsme se k uctění památky našich statečných předků připojili i v Libereckém kraji. Slavnostního aktu vyvěšení sokolské vlajky se zúčastnil Miroslav Brožek, velitel sokolské stráže krojovaných sokolů České obce sokolské Liberec, jeho matka Helena Brožková a radní pro zdravotnictví Vladimír Richter.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login