Deník hejtmana

Z republiky utíkala dvakrát, po Únoru a před 50 lety

20.08.2018 16:02

Oslava úctyhodných 95. narozenin paní Olgy Sykové rozené Krykorkové z Těpeř se konala v sobotu 18. srpna v místní sokolovně. S gratulací přijel hejtman Martin Půta.

V 50. letech utekla jako perzekuovaná přes šumavské lesy do západní Evropy a dále se dostala do Argentiny. Následně v Brazílii poznala svého budoucího muže... shodou okolností Čecha... do České republiky se vrátila tajně na jeden jediný týden v roce 1968. Se čtyřmi dětmi ale z obavy odešla opět za hranice. Od roku 1989 pravidelně navštěvuje rodnou vesnici a přátele. Na svou vlast i přes těžká období nezanevřela. Podle skláře Karla Sobotky, jejího souseda z Těpeř, nám dnes velmi chybí odpouštět ale nezapomínat.  Dlouhý a krásný životní příběh jako z románu dokumentující 20. století a paní Olga Syková jej prožila na vlastní kůži. Tahle krásná oslava s těpeřské sokolovně opravdu stála za návštěvu a mou osobní gratulaci.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login