Detail aktuality

Dětské pěvecké sbory z Čech i Polska vystoupí na společném koncertě

26.09.2018 15:00

Letošní jubilejní rok přináší další důležité výročí. Tentokrát Liberecký kraj vzpomene 100 let spolupráce s jedním ze svých nejbližších přeshraničních partnerů – Polskou republikou. U příležitosti kulatého jubilea se v pátek 5. října v jabloneckém městském divadle uskuteční společný koncert polských a českých dětských pěveckých sborů.

Projekt "Hudba mezi hranicemi" je iniciativou polské a české strany Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.  Společný záměr oslavy sta let spolupráce a svébytnosti obou republik je rozdělen na dvě části a do dvou měst – polského Bolesławiece a českého Jablonce nad Nisou. Zatímco první vystoupení se v Bolesławieci konalo již v polovině srpna, vystoupení v Městském divadle v Jablonci nad Nisou se bude konat 5. října od 19:00 hodin.

„Stejně tak jako naše republika, i ta Polská slaví letos své velké výročí. Naše země spolu sousedí
a vzájemná spolupráce byla nejen v minulosti, ale i v těchto časech jen vyústěním přirozeného vývoje. Jsem rád, že tak tomu bylo a je nejen na úrovni ekonomické nebo politické, ale zejména kulturní,“
řekl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje a současně předseda české části Euroregionu Nisa. 

Projekt, v němž je Liberecký kraj partnerem, je založen na symfonických koncertech, ve kterých se představí dětské hudební sbory z měst Bolesławiec, Podgórzyn a Jablonec nad Nisou. Dětské sbory vystoupí společně se symfonickým orchestrem Dolnoslezské filharmonie z Jelenie Góry pod vedením Szymona Makowskiho. V jejich společném podání zazní nejen hudba lidová, ale také vážná. Mezinárodní koncert otevře světová premiéra suity ve starém stylu ze sbírky „Krkonošské imprese“. Nejdůležitější sólovou skladbou bude klavírní koncert v g-moll „Krkonošský“ v provedení vynikajícího českého klavíristy Ivo Kahánka (na snímku Dušana Martinčeka).

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login