Detail aktuality

Díky spolupráci Libereckého kraje a statutárního města Liberec se zoologická zahrada dočká rozvoje už v příštím roce

28.12.2021 11:55

Liberecký kraj převzal od statutárního města Liberec zoologickou a botanickou zahradu. Liberec naopak od kraje získal domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. V úterý 28. prosince to stvrdili svými podpisy na smlouvách o majetkových převodech hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

Liberecký kraj tímto krokem přebírá zodpovědnost za dvě zahrady, které mají regionální, nadregionální i nadnárodní význam. Město pak od kraje získává dva domovy seniorů, které převážně využívají občané Liberce.

„Diskuze o financování organizací s nadregionálním významem se vedou už od vzniku Libereckého kraje. Nejde o první podobnou transakci mezi městem a krajem. Podobně už kraj a město před pěti lety směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko. V minulosti také kraj s městem směnily Liebiegův palác a bývalé městské lázně, kde dnes sídlí Oblastní galerie, která patří kraji. Město také poskytlo kraji budovu bývalého sirotčince, kraj tam s pomocí dotace vybudoval hospic,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Větší rozvojové plány má v následujících deseti letech zoologická zahrada. S ohledem na novou legislativu týkající se životních podmínek chovaných zvířat, ale také kvůli potřebě modernizovat prostory pro návštěvníky, se uskuteční již v roce 2022 řada oprav jak v zahradě, tak také v dětském koutku či v kulturním centru Lidové sady.

„První investice kraje půjdou zejména do projektování. Dohoda je nastavená tak, že se na investicích pro rozvoj liberecké zoo budeme rovnocenně podílet společně s městem. Tím nejdůležitějším a nejnáročnějším krokem je nyní zadání studie nové podoby zoologické zahrady, která se postupně rozšíří za současnou konečnou stanici tramvaje do okolí bývalého lesního amfiteátru. Změn dozná i stávající areál. Soutěže chceme vypsat v následujících dvou letech. O jejich formě ještě budeme diskutovat,“ dodal hejtman Martin Půta. Chystá se mimo jiné i studie na komplexní rekonstrukci pavilonů levhartů, šelem a primátů.

V plánu je tak pro nejbližší dva roky, kromě projektování, řada konkrétních úprav. Některé návštěvníci zaznamenají již na jaře příštího roku. Bude rekonstruován pavilon a venkovní výběh žiraf, za bývalým vstupem do zahrady vznikne rekonstrukcí dřevostavby pavilon novozélandských papoušků Nestor Kea. Zároveň bude dokončena „Stezka rododendrony“ s interaktivními panely o chovu dravých ptáků a sov, jež je dlouholetou specializací a chloubou liberecké zoo.

Obnovy se dočká také interiér pavilonu šelem. Další etapa, která si vyžádá delší čas, se týká spodní části zoo. Bude zahrnovat rekonstrukci jezera se zimovištěm pelikánů a lemurů a bývalé expozice pelikánů, dětského hřiště a bistra u kontaktní zoo. V roce 2022 se změní také prostory pro občerstvení návštěvníků.

Upraví se též dětský koutek. Kolem herních prvků vzniknou bezpečné dopadové plochy, rekonstruovány budou také vodní prvky, které uvítají děti zejména v létě. Bude připravena také studie na nové občerstvení tak, aby odpovídalo současným potřebám. Bistro by mělo být hotové v první polovině roku 2023.

„Město se bude po dobu deseti let podílet na investicích 25 miliony korun ročně. Hned v příštím roce se to projeví jak v dětském koutku, tak například u nového pavilonu pro papoušky Nestor Kea či rekonstrukcí pavilonu a venkovního výběhu žiraf. Budeme mít svého zástupce v pracovní skupině, která vzniká právě pro plánování rozvoje zahrady. Zároveň nám přísluší právo spolurozhodovat o tom, jak budou městské peníze investovány,“ uzavřel primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login