Detail aktuality

Domov pro seniory na Františkově má dalšího stoletého obyvatele

03.04.2013 16:59

V Domově pro seniory na libereckém Františkově dnes oslavil své sté narozeniny pan Antonín Černý. Mezi gratulanty nechyběl hejtman Libereckého kraje Martin Půta a radní pro sociální věci Petr Tulpa.

Podle slov ředitelky domova Ludmily Šlechtové se pan Černý těší dobrému zdraví.

„Pan Černý tak jak ho znám je velmi hrdý na svůj věk a očekává, že za ním v den jeho narozenin přijde někdo významný. Je velmi komunikativní a určitě by mu nikdo nehádal takový věk,“ řekla ředitelka Šlechtová

Hejtman s radním přinesli panu Černému balíček regionálních výrobků a jeho oblíbené bílé víno.

„Velmi mě překvapilo, jak vitální je pan Černý. Po celou dobu naší návštěvy vyprávěl zážitky ze svého života a popisoval zaměstnání, kterými prošel,“ sdělil hejtman Půta.

„Pan Černý je obyvatelem domova od jeho otevření. Žije zde tedy již deset let. Příští týden tu své sté narozeniny oslaví další obyvatelka domova paní Marie Pokorná,“ dodal radní Tulpa.

Pan Antonín Černý se narodil 3. dubna 1913 v Hluboké, okr. Domažlice. Vyučil se automechanikem a později vystudoval ještě několik škol. Jako voják pěšího vojska v hodnosti poddůstojníka působil v Chebu. Odtud hned po vojně odešel do Prahy, kde absolvoval policejní školu a získal důstojnickou hodnost. Jak sám říká: „co se týká sportu, uměl jsem všechno“. Později působil ve svazarmu a přivydělával si jako učitel autoškoly. Na konci II. světové války byl ve své funkci policisty přeložen z Prahy do Liberce. Nadále se jako amatér účastnil automobilových a motocyklových závodů. Působil ve svazarmu na motoristické katedře. Během svého života dvakrát ovdověl. Z prvního manželství měl dva syny, jednoho z nich bohužel pochoval. Druhý ho se svou rodinou pravidelně navštěvuje. Do Domova seniorů se přestěhoval na přání manželky, která se bála, že po její smrti se o sebe nedokáže postarat. Rozhodl se správně. V novém domově se seznámil s novými kamarády, se kterými sleduje sportovní přenosy, chodí na procházky i do kavárny.

Pan Antonín říká: „U mě v pokoji sledujeme společně sportovní přenosy, protože mám velkou obrazovku. Ke sportu mám stále vztah“.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login