Detail aktuality

Druhováleční veteráni uctili památku svých druhů minutou ticha

26.11.2013 18:26

 Předvánoční setkání připravila o víkendu v restauraci U jezírka v Liberci Československá obec legionářské pro  veterány z období II. světové války.

Přátelského oběda se zúčastnili  Václav  Havlas,  Vladimír Vaňous, Milan Kulík, nadpor. Vasil Vladislav Olah, válečný veterán, přímý účastník bojů 2. světové války na  Východní frontě, bojů o Duklu, Jiřina Nová, Svatava Pohořelá, nadpor.Alexander Hron, motostřelec rovněž od Dukly, František Hercl, vězeň, člen odbojové studentské skupiny a  bývalý profesor SPŠSE Liberec,  Pavel Boor a jejich rodinní příslušníci. Všichni v úvodu setkání uctili minutou ticha památku svých druhů.

Popřát hodně zdraví a pohody jim přišli Josef Bujňák, krajský koordinátor projektu péče o válečné veterány Ministerstva obrany ČR a Československé obce legionářské pro Liberecký kraj, předseda jednoty Československé obce legionářské,  hejtman LK Martin Půta,  ředitel KVV Liberec plk. Josef Kulovaný a  Jaroslava Bujňáková, členka výboru a jednatelka jednoty Československé obce legionářské LK.

Josef Bujňák připomněl, že v současnosti žije v Libereckém kraji 37 příslušníků odboje z doby II. světové války,  u nichž  členové ČsOL  učinili přes dvě stě  návštěv.

„Chceme, aby naši přátelé byli mezi sebou v kontaktu, například jim   pomáháme s úředním šimlem, slavíme s nimi narozeniny nebo je  doprovázíme  na zdravotní prohlídky,“ řekl předseda liberecké obce legionářské, která se opět bude ucházet o dvouletý  grant Ministerstva obrany určený na péči o válečné veterány.

„Měl jsem tu čest se s mnohými z vás, válečnými veterány se v průběhu letošního roku několikrát setkat, ať už to bylo na výstavě věnované konci války na našem kraji, nebo na slavnostech Antimony v Rovensku pod Troskami, Dne veteránů 11. Listopadu,  nebo  při pokládání květin na válečných hřbitovech a památnících odboje. Jsem rád, že stále ještě žijí lidé, kteří bojovali za naši svobodu a nezávislost a připomínají nám, že nebyly vybojovány zadarmo, že mnozí položili nebo nasadili své životy pro naši současnost i budoucnost,“ řekl mimo jiné hejtman.

Josef Kulovaný přislíbil, že ač po reorganizaci nebudou již  péči o veterány mít přímo v náplni práce, ve spolupráci s ČsOL a s veterány bude krajské vojenské ředitelství nadále pokračovat.

Setkání se neslo v příjemné slavnostní atmosféře a veteráni ve vyprávění připomněli řadu svých zážitků z doby odboje i ze současnosti.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login