Detail aktuality

Elektronické tržby pouze pro měsíční plátce DPH, to je návrh Libereckého kraje

01.06.2016 14:58

Zastupitelstvo Libereckého kraje na včerejším jednání odsouhlasilo návrh novely zákona o evidenci tržeb. Současné znění zákona o elektronické evidence tržeb (EET) by podle hejtmana Martina Půty mohlo mít horší ekonomický dopad na malé živnostníky, než s jakým je nyní počítáno.

„Boj proti daňovým únikům samozřejmě podporujeme a snahu o snížení objemu černých pasažérů v daňovém systému ze strany ministerstva financí považujeme za oprávněné, nicméně se obáváme, že dopad zákona může být především na malé živnostníky a poskytovatele služeb až likvidační,“ říká hejtman Martin Půta. „Navrhujeme, aby povinnost podléhat současnému návrhu EET byla omezena pouze na měsíční plátce DPH a ti, kteří jimi nejsou, by této povinnosti nepodléhali. Z aktuálního znění zákona o elektronické evidenci tržeb vyjmeme nejmenší živnostníky, jejichž obrat je menší než 10 mil. Kč ročně. Právě oni na menších obcích zajišťují základní služby, např. provozovatelé malých obchodů a restaurací,“ dodává.

Toto jednoduché rozlišení by mohlo být dle slov hejtmana i zprvu časově omezené, pokud by se v budoucnu praxí ukázalo, že obavy o funkčnost systému byly liché. Návrhem Libereckého kraje se bude zabývat sněmovna Parlamentu ČR. 

Z přítomných zastupitelů návrh novely zákona o evidenci tržeb podpořilo celkem 32, zdrželo se jich 6 a nehlasovali 2.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login