Detail aktuality

Hejtman a členové Rady LK hodnotili se starosty první rok práce pro Liberecký kraj

06.12.2013 14:33

Na tradiční přátelské setkání s hejtmanem, členy Rady LK a ředitelem KÚ LK dorazila v úvodu týdne do sídla Krajského úřadu LK v Liberci stovka starostů měst a obcí Libereckého kraje.

Jednání se zúčastnili hejtman LK Martin Půta a všichni členové Rady Libereckého kraje  - Zuzana Kocumová, statutární náměstkyně hejtmana, pověřená řízením zdravotnictví, tělovýchovy a sportu, Marek Pieter, náměstek hejtmana, pověřen řízením ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky, Hana Maierová, náměstkyně hejtmana, pověřená řízením cestovního ruchu, památkové péče a kultury, Josef Jadrný, náměstek hejtmana, pověřen řízením životního prostředí a zemědělství, Vladimír
Mastník
, člen rady kraje, pověřen řízením dopravy, Ivana Hujerová, členka rady kraje, pověřená řízením hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, Petr Tulpa, člen rady kraje, pověřen řízením sociálních věcí, Alena Losová, členka rady kraje, pověřená řízením školství, mládeže a zaměstnanosti, a ředitel KÚ LK  René Havlík.


Hlavním tématem jednání bylo zhodnocení prvního roku práce členů rady pro Liberecký kraj. Radní postupně seznámili starosty s činností svých resortů a seznámili je s brožurou, která dokumentuje úspěchy i plány na další roky.


Já i radní jsme představili to, co se podařilo, i to, na čem se pracuje. Liberecký kraj například získal 1. místo v hlasování veřejnosti v soutěži Otevřeno za zveřejňování všech smluv,“ řekl mimo jiné hejtman.


Jako tradičně, nejvíce se diskutovalo o dopravě, stavu silnic, zimní údržbě a dopravní obslužnosti.

„Byl bych pro, aby se zvýšil obcím příspěvek na základní dopravní obslužnost, kterou z velké
části dotuje Liberecký kraj,“
otevřel téma při diskuzi starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou František Chlouba. Náměstek Marek Pieter ho doplnil: „Náklad na jednoho obyvatele je 1.173 Kč.“


„Zajistili jsme 547 mil. Kč, s 85% podílem státu, na dokončení oprav komunikací poškozených povodněmi v roce 2010. V příštím roce dokončíme opravy u 75% poškozených silnic na Frýdlantsku a Chrastavsku,“ připomněl radní Vladimír Mastník.


Přítomní starostové se také zajímali o slučování škol. Liberecký kraj pracuje na optimální koncepci škol a školských zařízení, které zřizuje.

„V současné době není potřeba dělat žádné zásadní kroky. Předpokládám, že ve městech, v nichž funguje střední škola, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj, školy zůstanou. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že dnes se na řadě škol přijímají žáci bez přijímacích zkoušek. Například na gymnáziích studují studenti, kteří by se tam před dvaceti lety nedostali,“ uzavřel hejtman.


Poté členové rady jednotlivě diskutovali s přítomnými starosty o jejich problémech v obcích a městech, ale i o připomínkách k práci Rady a zastupitelstva LK.





 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login