Detail aktuality

Hejtman LK: Stále věřím, že otevření Lázní pomůže zlepšit vztahy mezi městem a krajem

07.03.2014 12:53

To, že se primátorka Liberce Martina Rosenbergová nezúčastnila slavnostního otevření nové liberecké Oblastní galerie v prostorách bývalých městských lázní, mne sice mrzí, ale její rozhodnutí respektuji. Chápu i pocity, které ve svém vyjádření zveřejněném 6. 3. 2014
na serveru Týden v LK http://www.tydenvlk.cz/externi-prispevky/jit-na-otevreni-galerie-by-bylo-pokrytectvim uvádí.

Liberecký kraj se „Lázněmi“ chlubí. Ano, má taky proč. Jejich otevření je největší kulturní událostí letošního roku v Libereckém kraji. Svědčí o tom i fakt, že v průběhu prvních tří dnů od otevření nový galerijní objekt navštívilo přes tři a půl tisíce lidí.
Ve svém vyjádření paní primátorka, mimo jiné, píše: „… Co mne překvapilo, bylo, když hejtman Libereckého kraje Martin Půta poděkoval paní Květě Morávkové. Jmenoval ji mezi těmi, kteří se prý o vznik projektu zasloužili… Paní Morávková totiž vždy usilovně bojovala právě proti projektu a galerii do lázní nikdy přesouvat nechtěla. Mimochodem – v době, kdy se projekt finálně schvaloval Radou města Liberce, za primátora Jana Korytáře, byla ona jediná proti projektu!“
Pro svoje poděkování jsem jako zdroj využil informace z knihy Kaiser Franz Joseph Bad – Lázně, Oblastní galerie Liberec – Proměna libereckých lázní, kterou Statutární město Liberec připravilo a vydalo. Konkrétně na straně 85 autoři píší, opět cituji:  „Na nutnost rychlé záchrany Lázní začala upozorňovat i sdružení zdejších občanů, zejména Česko-německé fórum žen a Český svaz ochránců přírody, jejichž zástupkyně Věra Vohlídalová a Květa Morávková začaly na téma záchrany Lázní aktivně vystupovat.“
Jevilo se mi proto slušné jim poděkovat, a nechápu tedy příliš, proč paní primátorce mé poděkování nejen paní Morávkové vadí. Poděkoval jsem také Jiřímu Kittnerovi, Lidii Vajnerové a všem těm, díky kterým se rekonstrukce bývalých císařských lázní podařila.
Nejsem Liberečák a u zrodu projektu jsem skutečně nebyl. Považuji ale myšlenku přestavby lázní na galerijní objekt za dobrý příklad revitalizace objektu a využití peněz z evropských fondů. Také proto jsem se snažil v radě a zastupitelstvu kraje prosadit dokončení projektu a navýšení podílu Libereckého kraje nad rámec původní smlouvy, tedy ze 7,5% na 15% podíl spolufinancování. Připomeňme, Liberecký kraj do vybavení interiéru Lázní investoval 21,775 mil. Kč. A dále zaplatil spolupodíl 15% ve výši 56 mil. Kč. Jsem rád, že se to v roce 2013 podařilo, kraj tak dostál svým závazkům a dodržel princip uzavřené smlouvy.
Velice mne velice mrzí, že se proměna bývalých městských lázní na galerijní objekt stala součástí nesmiřitelného politického boje v Liberci a našli se lidé, kteří svoje kroky kolem lázní řídili heslem „čím hůře, tím lépe“. Jsem rád, že se přes všechny snahy projekt zastavit a poškodit, městu, kraji a Oblastní galerii podařilo celý projekt dotáhnout do zdárného konce. Liberec, resp. celý Liberecký kraj se může chlubit expozicemi nejmodernější galerie v České republice a nádherně a účelně zrekonstruovanou budovou, která pamatuje zlatý věk Liberce (Reichenbergu) z přelomu 19. a 20. století.
Při proslovech řečníků na slavnostním otevření několikrát zaznělo, že otevření Lázní je velkou příležitostí pro Liberec a Liberecký kraj. Stále věřím, že by tento společný projekt mohl být i základem pro dobré vztahy mezi Libereckým krajem a Statutárním městem Liberec.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login