Detail aktuality

Hejtman Martin Půta: Jednání o financování škod po přívalových deštích z července letošního roku bohužel teprve probíhají

16.10.2013 15:32

 Dnes jsem si se zájmem přečetl velmi poutavý článek v Libereckém deníku o tom, jak předseda Asociace Krajů České republiky Michal Hašek „vydupal“ Liberci miliony na škody po červencových přívalových deštích. Kéž by to byla pravda. V této věci jsem začátkem srpna 2013 kontaktoval jak předsedu Vlády ČR Jiřího Rusnoka, tak ministra pro místní rozvoj Františka Lukla a jsem stále v kontaktu i s jeho náměstkem Michalem Janebou, který má podprogram Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní pohromou v roce 2013 přímo ve své kompetenci. V dotačním titulu č. 2 tohoto podprogramu mohou získat dotace na nápravu škod také obce, města, či kraje, na jejichž území nebyl vyhlášen Stav nebezpečí nebo Nouzový stav. Bylo v něm ale alokováno pouze 50 mil. Kč.

V dopise, od ministra pro místní rozvoj Františka Lukla z 11. září letošního roku mi bylo přislíbeno navýšení této částky. A to na základě toho, že Liberecký kraj vypracoval podrobný přehled škod po přívalových deštích, kdy bylo zasaženo 33 obcí v kraji a jenom na jeho území se škody vyšplhaly až do výše 165 mil. Kč. Podle mých informací se podmínky programu teprve vytvářejí a dolaďují, ale schválen rozhodně nebyl. Bohužel proto ani nejde konstatovat, kam a jaká částka bude na financování škod po přívalových deštích přidělena.

Překvapila mě také informace v Libereckém deníku, že Liberecký kraj nevyhlásil Stav nebezpečí. Liberecký kraj tento stav ani vyhlásit nemohl, protože nebyly naplněny zákonné podmínky nutné k jeho vyhlášení. 

Ostatní poněkud nepřesné informace zmíněné ve článku přisuzuji době těsně před parlamentními volbami a předvolební kampani. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login