Detail aktuality

Hejtman nejmenuje krajské zastupitele, ani jejich náhradníky

17.04.2013 13:13

 

Paní Jana Tunysová zveřejnila v  MF Dnes svůj pohled na práci Zastupitelstva LK a zkresleně informovala o pravomocech hejtmana.

Na vysvětlenou:

 

Podle zák. č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zák. o volbách do zastupitelstev krajů) kandidátní listiny pro volby do zastupitelstev krajů mohou podávat registrované politické strany a politická hnutí, jejichž činnost nebyla pozastavena, a jejich koalice.

 

Při volbách do zastupitelstva Libereckého kraje (konaných 12. a 13. října 2012) tohoto svého práva využila i politická strana Komunistická strana Čech a Moravy.  Pořadí kandidátů na kandidátní listině si určuje politická strana.

Politická strana Komunistické strany Čech a Moravy získala z celkového počtu 45 mandátů členů zastupitelstva Libereckého kraje 10 mandátů, přičemž kandidát poř. č. 11. JUDr. Josef Vondruška mandát člena zastupitelstva Libereckého kraje nezískal, ale stal se prvním náhradníkem této politické strany.

 

V případě uprázdnění se mandátu v zastupitelstvu kraje zákon  o volbách do zastupitelstev krajů stanoví, že za člena tohoto zastupitelstva nastupuje náhradník z kandidátní listiny téže politické strany, politického hnutí nebo koalice v daném pořadí.

V daném případě prvním náhradníkem politické strany Komunistická strana Čech a Moravy byl JUDr. Josef Vondruška, jemuž následující den poté, kdy bylo hejtmanovi doručeno písemné oznámení Stanislava Mackovíka o odstoupení z funkce člena zastupitelstva kraje, ze zákona vznikl mandát člena zastupitelstva Libereckého kraje.

 

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že není na rozhodnutí hejtmana, koho z náhradníků dané politické strany bude jmenovat na uprázdněné místo v zastupitelstvu kraje, nýbrž zákonem o volbách do zastupitelstev krajů je stanoveno, jakým způsobem se obsazují uprázdněné mandáty v zastupitelstvu kraje, na což vůle hejtmana nemá žádný vliv. Administrativní zákonnou povinností hejtmana kraje je pouze nově nastoupivšímu členu zastupitelstva Libereckého kraje předat do 15 dnů po uprázdnění mandátu tzv. Osvědčení o nastoupení do funkce člena zastupitelstva kraje.  

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login