Detail aktuality

Hejtman ocenil záslužnou medailí šest válečných veteránů

10.05.2015 11:41

U příležitosti 70. výročí osvobození Československa ocenil hejtman Libereckého kraje Martin Půta veterány z druhé světové války, kteří žijí na území kraje. Těm, kteří se zasloužili o svobodu naší země, předal Záslužné medaile IZS I. stupně. Slavnostní akt se uskutečnil 8. května v prostorách Severočeského muzea v Liberci.

O udělení medailí rozhodla na návrh hejtmana Bezpečnostní rada Libereckého kraje.

Hejtman Martin Půta ve svém projevu zdůraznil, že si naše hrdiny musíme připomínat. Oceněným poděkoval za jejich nesmírnou statečnost a odvahu v bojích při osvobození. Záslužnou medaili IZS Libereckého kraje I. stupně poté předal šesti válečným veteránům z období 2. světové války.

brig. gen. v. v. Stanislavu Hněličkovi
za statečnost a hrdinství v bojových operacích při výkonu služby v Západní armádě v průběhu 2. světové války

pplk. v. v. Josefu Vyletělovi
za osobní statečnost a odvahu v bojích při osvobození Československa

mjr. v. v. Milanu Kulíkovi
za statečnost v bojových operacích při výkonu služby v Západní armádě v průběhu 2. světové války

npor. v. v. Alexandru Hronovi
za osobní statečnost a odvahu v bojových operacích v průběhu 2. světové války

Mgr. Františku Herclovi
za účast v domácím odboji v době jeho studií

Vladimíru Vaňousovi
za osobní statečnost v bojích proti fašismu

Válečným veteránům byly současně za účasti konzula Ruské federace Igora Melnika předány také pamětní medaile 70. výročí Vítězství ve Velké vlastenecké válce 1941 – 1945. Generální konzulát Ruska v Karlových Varech vyznamená v rámci oslav dle nařízení prezidenta Ruské federace V. V. Putina české veterány, kteří se zúčastnili bojů a partyzánského hnutí na Východní frontě. V Karlovarském konzulárním obvodu (Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj) žije 85 takových veteránů. Z rukou Igora Melnika tak státní medaile převzali npor. v. v. Alexandr Hron, pplk. v. v. Josef Vyletěl, Ludvík Šablatúra a Vladimír Vaňous.

Na závěr slavnostního obřadu, který v jeho průběhu zpříjemnilo vystoupení dětského pěveckého sboru Vrabčáci pod vedením Pavla Žura, zazněla česká a ruská hymna.

Dopoledne se hejtman Martin Půta zúčastnil ještě pietního programu v libereckých kasárnách, kde položením květin uctil památku padlých vojáků.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login