Detail aktuality

Hejtman: Stále zůstávám zastáncem rozdělení školy v Turnově

02.10.2016 18:25

Zastupitelé Libereckého kraje na svém posledním zasedání dne 27. října 2016 o rozdělení Obchodní akademie, Hotelové školy, Střední odborné školy Turnov nehlasovali. Hned v úvodu jednání totiž pro projednání bodu hlasovalo jen 18 z 38 přítomných zastupitelů. Plánovaný bod tak nakonec nebyl projednáván. O rozdělení či nerozdělení školy proto budou jednat až noví zastupitelé, kteří vzejdou z říjnových voleb do krajského zastupitelstva.
 
Pracovní skupina vytvořená na minulém jednání krajského zastupitelstva doporučila zastupitelům školy rozdělit a to v poměru 9 ku 6, dva členové pracovní skupiny se zdrželi hlasování.
Jediný nový podklad, který se v souvislosti s možným rozdělením školy objevil, je dopis náměstka ministryně školství, který odpovídal na dotaz Marcela Fišery, zástupce odborové organizace školy, která s rozdělením školy nesouhlasí. V něm upozorňuje na to, že ministerstvo školství bude do konce roku mapovat síť středních škol a z výsledků průzkumu vzejde návrh na změnu financování škol. Platit by měla už od začátku příštího školního roku 2017/2018.
 
„Stále jsem zastáncem rozdělení školy. Neslyšel jsem jediný nový argument proti rozdělení, snad jen důvody pro odložení rozhodnutí. Před pár dny jsem měl možnost hovořit s ministryní školství Kateřinou Valachovou a možná vyčkat v tuto chvíli na změnu financování, není až tak úplně hloupý nápad. Může se ukázat, že malé technické školy budou mít významně lepší financování, než dosud,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta a poukazuje v souvislosti s tím na jeden z argumentů odpůrců rozdělení školy. „Obávají se ekonomické nestability malých škol. Pokud přinese změna financování škol nějaké výrazné změny, může být za pár měsíců jejich argument nepodstatný nebo dokonce minulostí,“ míní Martin Půta.
 
Otázka financování školy ale není pro hejtmana ta nejdůležitější. „Za zásadní považuji to, aby v nabídce vzdělávání zůstaly zachovány jak technické obory v Alešově ulici, tak hotelová škola a obchodní akademie ve Zborovské ulici. Pokud reforma financování českého školství zlepší podmínky pro technické obory a malé školy bude to další argument pro rozdělení školy. Trvám na tom, že je lepší mít dvě malé školy s dobrým jménem, než jednu velkou se spoustou vnitřních problémů,“ konstatuje hejtman.
 
Nejbližší změnou v případě Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy Turnov tak bude příchod nového ředitele. Vzejít má z výběrového řízení a do čela turnovské školy nastoupit 1. ledna 2017. Uchazeči musí v rámci konkurzu předložit koncepci, která má obsahovat nejenom návrh na spolupráci dvou škol různých oborů, pokud by došlo k jejich rozdělení, ale i návrh na spolupráci obou kolektivů pedagogů v obou budovách.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login