Detail aktuality

Hejtmani jednali s ministry školství a pro místní rozvoj

21.01.2013 14:31

 

První jednání Asociace krajů České republiky v roce 2013, kterého se zúčastnil hejtman LK Martin Půta, mělo minulý týden v Židlochovicích na programu dva hlavní body.

Prvním jsou aktuální problémy a budoucnost regionálního školství, které hejtmani projednávali s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Petrem Fialou. Druhým bodem pak byla otázka regionálních operačních programů evropských fondů a další budoucnosti financování strategie regionálního rozvoje, kterou hejtmani diskutovali s minstrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským.

Při jednání s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy se hejtmani s ministrem shodli na společném postupu při formulování strategie dalšího rozvoje regionálního školství. Počátkem února zahájí práci společná pracovní skupina, která bude na vytváření nových pravidel financování regionálního školství spolupracovat. 

„Vzdělanost je společným zájmem regionů i centrální vlády. Proto pevně věřím, že najdeme společně přijatelný model fungování regionálního školství, který překlene vícero volebních období. Mezi naše další priority pak určitě patří zvyšování spolupráce při čerpání evropských prostředků v rámci programu vědy a výzkumu, kdy je pro nás klíčovou oblastí přenos výsledků tohoto programu na regionální úroveň a vytváření nových pracovních míst a příležitostí.“ komentoval jednání s ministrem školství Michal Hašek.

Hejtmani také upozornili na klesající platy ve školství a problematiku financování sportu. Ve spolupráci s MŠMT chtějí prosazovat vícesložkové a transparentní financování. Podle ministra školství by nově všechny kraje měly dostávat stejnou sazbu za žáka konkrétního oboru. Nyní se obnos liší, a v různých krajích je proto různá úroveň školství

„Není možné, aby v České republice fungovalo 14 různých školských soustav s různou úrovní vzdělání,“ řekl mimo jiné Petr Fiala.

Posledním bodem jednání pak byla podpora a rozvoj odborného a regionálního školství.

Při jednání s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským pak bylo hlavním tématem čerpání evropských fondů, a to jak za stávajícího účetního období, tak i toho následujícího. Prioritou krajů je v posledních měsících aktuálního rozpočtového období EU maximalizovat čerpání evropských prostředků.

Asociace ministrovi nabídla spolupráci při čerpání zbývajících prostředků z fondů EU prostřednictvím úspěšných Regionálních operačních programů.

           

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login