Detail aktuality

Hejtmanským dnem v Kamenickém Šenově rezonovalo téma sklářství

14.03.2016 15:10

Školství, památky a především sklářství se staly stěžejními tématy Hejtmanského dne v Kamenickém Šenově. Město na Českolipsku hejtman Martin Půta navštívil v rámci svých pravidelných výjezdů. Pohovořil se žáky dvou škol, o tématech, která trápí Kamenický Šenov, promluvil se starostou Františkem Kučerou a nechyběla ani tradiční beseda s občany.

Den v Kamenickém Šenově zahájil hejtman Martin Půta návštěvou místní základní školy, kde pro něj měly děti přichystaných hned několik překvapení. Vyrobily mu sluníčko z keramiky, dostal fotbalový dres s podpisy hráčů a navíc jej ještě mladé školačky obsloužily jako v restauraci. Při hejtmanské návštěvě si tak vyzkoušely svou budoucí profesi, jíž se chtějí věnovat při dalším studiu. Ocenit mohl přímo ve výuce talent malých druháků, kteří mu předvedli využití interaktivní tabule v praxi, a do školních let se vrátil díky hodině chemie, kde byl zapojen do pokusu s výbuchem.   „Moc se mi návštěva školy líbila i proto, že pan ředitel má jasnou představu o tom, kam by měla směřovat,“ okomentoval hejtman.

Další minuty hejtmanského dne věnoval návštěvě jednoho z největšího zaměstnavatelů regionu, společnosti Preciosa Lustry a.s.  Po čase si opět prohlédl výrobní prostory a pohovořil s vedením firmy na téma investic i chybějících odborníků v různých profesích souvisejících se sklářskou výrobou.  „Radost mi udělalo, že vedení Preciosy jedná jak s kamenicko-šenovskou, tak s novoborskou sklářskou školou o konkrétní spolupráci,“ shrnul Martin Půta. Do Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově zavítal bezprostředně poté. Diskutovalo se zejména o stavu zdejších objektů, jejichž část se nyní bude za peníze z rozpočtu Libereckého kraje rekonstruovat. Zástupci školy se také mohli pochlubit s velkým zájmem stážistů ze zahraničí. Hejtman se s některými také potkal ve zdejších ateliérech, ať již mladými posluchači z Kazachstánu, tak i americkou výtvarnicí nebo Japonkou, která se do Šenova přijela učit broušení skla.

Kamenický Šenov má poblíž svého centra také jednu ze zchátralých památek, která patří do seznamu kriticky ohrožených památek.  Areál bývalé sklárny Elias Palme je v kritickém stavu a některé její části hrozí zřícením. Jméno sklářské rodiny Palme je však pojmem a místním není lhostejné, co se s budovou stane. Ta získala nového majitele a s ním se hejtman sešel přímo u chátrající památky. Společně si objekt prohlédli a pohovořili o možnostech případné záchrany historicky cenné objektu. Na krátkou návštěvu zvládl na závěr zajít i do sklářského muzea, které v Šenově mají a jež se může pochlubit unikátními sbírkami mapujícími historii zdejšího sklářského průmyslu. 

Návštěvu Kamenického Šenova zakončil hejtman tradičním setkáním s obyvateli a posléze se starosty okolních obcí. Na přetřes přišla místní i krajská témata. Občané se tradičně zajímali o plány na opravy krajských silnic, hojně diskutovaná byla také budoucnost nedaleké českolipské nemocnice, padly i otázky na těžbu uranu nebo rozvoj sklářského odvětví.

„Hejtmanský den byl pro mě osobně velikým přínosem. Probrali jsme několik styčných bodů města a kraje a domluvili jsme se s panem hejtmanem, že budeme dále zejména společně vyvíjet iniciativu směřující k zviditelnění a zlepšování naší sklářské školy,“ doplnil starosta František Kučera. 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login