Detail aktuality

Hospodaření kraje za loňský rok bylo úspěšné, potvrdil to i národní rating

10.06.2020 11:12

Rada kraje se na včerejší schůzi seznámila se závěry přezkoumání hospodaření Libereckého kraje za rok 2019, které vypracovalo Ministerstvo financí. Výsledek je pro Liberecký kraj kladný. Z přezkumu vyplývá, že kraj hospodařil výborně a nebyly zjištěny žádné chyby a nedostatky. Dokazuje to i analýza ratingové společností Moody´s Public Sector Europe – Moody´s Investors Service EMEA Limited. Na základě ní byl Libereckému kraji přidělen mezinárodní rating A2, národní rating Aa3.cz, s výhledem pozitivním.

„Jsem moc ráda, že se nám vyrovnané hospodaření kraje podařilo udržet i v roce 2019. Naplňovali jsme plánované cíle a zároveň se potvrdilo, že jsme vhodně určovali směr financí do následujícího období,“ uvedla Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Dle výkazu zisku a ztráty činil k 31. prosinci 2019 výsledek hospodaření Libereckého kraje před zdaněním 1.274.964.680 korun a 1.262.061.020 korun po zdanění.

Mimo jiné dosáhly za loňský rok daňové příjmy Libereckého kraje částky o 404 milionů vyšší, než byl předpoklad. Rada Libereckého kraje odsouhlasila záměr jejich zapojení do rozpočtu na letošní rok již v lednu letošního roku. Tyto peníze pokrývají požadavky jednotlivých resortů.

Zadlužení kraje kleslo vloni o dalších 97 milionů korun, a to zejména splacením úvěrů na opravy mostů a silnic II. a III. třídy. Současná zadluženost kraje nyní činí zhruba 407 milionů. 

„Snížením dluhu Libereckého kraje pokračujeme v plnění našeho závazku. V roce 2013 byl dluh kraje 1,15 miliardy, o tři roky později pak 0,79 miliardy a snížili jsme ho až na současných 407 milionů. Liberecký kraj tak je připraven na financování zásadního investičního projektu příštích let, kterým je výstavba nového Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec,“ uzavřel hejtman Martin Půta.    

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login