Detail aktuality

Informace po jednání krizového štábu ze dne 16. září

16.09.2024 18:12

Dnes zasedal Krizový štáb Libereckého kraje kvůli víkendovým povodním v regionu hned dvakrát, a to od 8 hodin a od 16 hodin. Stále oficiálně platí stav nebezpečí pro obec s rozšířenou působností Frýdlant, a to do odvolání nebo do 10 dnů od vyhlášení hejtmanem kraje. Výsledky shrnuty níže v bodech:

  1. Velice pozitivní zprávou je, že na všech tocích v regionu voda opadá – nikde není hlášen 3. stav povodňové aktivity.
  2. Ustoupivší voda odhaluje první škody na majetku – jedná se především o poškozené lesní cesty, propustky, veřejné osvětlení apod. Výše škod zatím nelze odhadnout dopodrobna, navíc obce mají na jejich vyčíslení 7 dnů od konce stavu nebezpečí (což v tuto chvíli ještě nenastalo).
  3. Kraj má k dispozici několik stovek vysoušečů, které v minulosti nakoupil pro hasiče.
  4. Informace od Úřadu práce – kdo byl nějakým způsobem dotčen víkendovou povodní, může podat žádost o mimořádný příspěvek, o kterém se rozhodne ve správním řízení.
  5. Hasiči mohou využít tento poněkud klidnější čas na regeneraci svých jednotek a mapování stavu sklepů a vodních lagun. Zítra zahájí intenzivní odčerpávání vody a odklízecí práce.   
  6. S případnou nabídkou pomoci postiženým oblastem prosí kraj o trpělivost, lidé se však již mohou registrovat na stránkách neziskové organizace ADRA.

Krizový štáb Libereckého kraje zasedne znovu ve středu 18. září v 8 hodin. 

Záznam z tiskové konference zde: https://fb.watch/uE2PspLpTu/

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login