Detail aktuality

Jablotron vybudoval moderní domov pro seniory a předal jej do užívání provozovateli Anavita

29.09.2015 14:24

Za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a primátora Jablonce nad Nisou Petra Beitla byl 29. září 2015 slavnostně otevřen nový Domov seniorů Anavita v Jablonci nad Nisou. Svůj nový domov nalezne v bezbariérové pětipatrové budově s fascinujícím výhledem na přehradu Mšeno 110 klientů. Více než polovina míst bude vyhrazena pro péči o seniory s Alzheimerovou chorobou nebo ostatními typy demencí. Nejmodernější zařízení tohoto typu v regionu vzniklo rekonstrukcí průmyslového objektu bývalé Jablonecké Bižuterie. Stavbu a její vybavení financovala firma Jablotron výhradně z vlastních zdrojů. Kromě více než stovky lůžek pro klienty, vzniká současně 65 nových pracovních míst. Provoz domova pro seniory svěřil Jablotron renomované společnosti Anavita.

Řadu let podporujeme městskou nemocnici, a díky této spolupráci víme, jak je obtížné postarat se o seniory, kteří již nejsou schopni žít bez trvalé asistence. Proto jsme se rozhodli jít příkladem a ukázat ostatním úspěšným firmám, že je možné prospět svému okolí vybudováním profesionálního centra péče o starší spoluobčany. Myslím, že není fér nechávat řešení této otázky jen na bedrech státu. Můžeme svým přičiněním pomoci, abychom žili v lepším světě,“ vysvětluje své pohnutky ke spuštění nového smysluplného projektu v oblasti péče o seniory spolumajitel holdingu Jablotron Dalibor Dědek. Nový Domov je podle něho technicky i personálně vybavený tak, aby mohl poskytovat komplexní čtyřiadvacetihodinové ošetřovatelské služby s lékařským dohledem a také kvalitní domácí stravování z vlastní kuchyně.

„Příjemně mě překvapilo, že společnost Jablotron a Dalibor Dědek, který stojí za řadou zajímavých a veřejně prospěšných aktivit, zaměřil svou pozornost i na seniory. Určitě bude Domov pro seniory Anavita velká a zdravá konkurence pro podobná zařízení a pro ostatní firmy dobrým příkladem, jak mohou fungovat směrem k veřejnosti. Není podstatné, jestli je domov krajský, městský nebo soukromý. Důležité je, jaké nabízí služby,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Demografický vývoj jasně ukazuje, že populace stárne, a stejně jako pracujeme se statistikami porodnosti a na jejich základě plánujeme potřebné kapacity pro mateřské a následně i základní školy, je potřeba pracovat i se statistikami z opačného věkového spektra. Vážím si toho, že se pan Dalibor Dědek do projektu domu pro seniory pustil právě v Jablonci. Nejedná se o projekt, který by měl z podnikatelského hlediska standardní návratnost, ale má celospolečenský význam a je dobrým příkladem pro mnohé úspěšné podnikatele v České republice,“ uvedl primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl.

„Zájmovým aktivitám bude sloužit velmi příjemná přilehlá zahrada a také areál nedalekého přehradního jezera. V Domově navíc nalezne zaměstnání 65 zaměstnanců, tedy pečovatelů, zdravotníků, sociálních a aktivizačních pracovníků, kuchařek, uklízeček a dalších profesí,“ doplnil Dalibor Dědek. Provoz nově otevřeného Domova seniorů v ulici U Přehrady s překrásným výhledem na přehradu Mšeno svěřil do rukou renomované společnosti Anavita a.s. Ta v tuzemsku provozuje již pět podobných zařízení pod obchodní značkou Anavita a je uznávaná jako špička v oblasti vztahové péče. Už v příštím roce se navíc s téměř 1500 lůžky stane leaderem na sociálním trhu v segmentu péče o seniory s Alzheimerovou chorobou a demencí. „Zatímco státní zařízení našeho typu hospodaří obvykle s rozpočtem cca 27 tisíc korun na klienta a měsíc, my to díky efektivnímu řízení a hlavně díky vysokému nasazení zaměstnanců zvládáme podstatně levněji. Dostupným cenám pro klienty též výrazně napomáhá fakt, že nám Jablotron pronajal objekt za velmi příznivých podmínek, a nemusíme do cen pro klienty promítat pořizovací investice,“ slibuje cenovou dostupnost pro zájemce o takto specializované zařízení ředitel Domovů seniorů Anavita Jiří Dušek. Anavita je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb, který pracuje striktně v souladu se standardy sociální péče Ministerstva práce a sociálních věcí.

„V regionu Liberecka nabídneme úroveň nadstandardní péče pramenící ze zkušeností s provozem dobře zavedené celostátní sítě zařízení tohoto typu. Naše filozofie je přitom založená nejen na 24 hodinové komplexní službě a pravidelném proškolování zaměstnanců v oblasti vztahové péče, ale zejména na důstojném dožití seniorů, příjemné domácké atmosféře, lidském přístupu a bohatém každodenním aktivizačním programu pro klienty,“ vyjmenovává Dušek pilíře, na nichž stojí kvalita péče v síti specializovaných zařízení Anavita v Čechách i na Moravě.

Původním záměrem investora bylo spojit bydlení pro seniory se startovními byty pro mladé manželské páry tak, aby se dědečkové a babičky začlenili co nejvíce do běžného života a byli obklopeni mladou generací a dětmi. Bohužel stávající legislativa a dispozice objektu to neumožňuje. Vedení Domova proto připravuje alternativní program spolupráce se školkami a dalšími organizacemi, které jsou ochotné zapojit se do vytváření osobních vztahů napříč věkovým spektrem.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login