Detail aktuality

Již 46. ročníku Jizerské padesátky na lyžích přálo počasí, v cíli 4313 běžců

16.01.2013 18:37

 Bedřichov v Jizerských horách/ Liberec - Třetí nejstarší dálkový závod na lyžích klasickou technikou v Evropě, po Vasově běhu ve Švédsku (od roku 1922), a Birkebeiner Rennet v Norsku (od roku 1938), odstartoval v neděli v Bedřichově v Jizerských horách ve své funkci naposledy prezident Václav Klaus, který byl a je velkým příznivcem Jizerská ČSOB Pojišťovny padesátky. Ta se jela jako 46. ročník Memoriálu expedice Peru ´70.

V dalších vlnách vystřelili ze startovní pistole I. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Do cíle dorazilo 4313 závodníků.

„Jizerská padesátka na lyžích je největším závodem v našem regionu, a když se povede počasí, kdy slunce svítí, sníh napadl, je to skvělé,“ hodnotil skvělé podmínky a vynikající atmosféru hejtman.

Pro diváky byl zajímavý souboj vítěze Nora Andrese  Auklanda,  s druhým v cíli Lukášem Bauerem. Vynikající bylo i 5. pořadí loňského vítěze Stanislava Řezáče a 6. místo dalšího českého reprezentanta Petra Nováka.

Mezi ženami se prosadili zejména zahraniční závodnice, zvítězila Valentina Ševčenko, až 9. dojela první česká běžkyně Klára Moravcová (2:36:15.6 hod.) a na 16. místě překvapivě druhá nejlepší závodnice v cíli – bývalá reprezentantka a nyní náměstkyně hejtmana LK Zuzana Kocumová (2:58:03.3 hod.). Skvělý výkon, když porazila i současné české reprezentantky Jetmarovou, Bořutovou, Balatkovou, a Bohmovou.

„Jelo mi to prvních 10 kilometrů vpohodě, a pak to začalo drhnout, tak jsem se kochala přírodou,“ skromně poznamenala Kocumová.

Veteránka Heidi Suchánková skončila na pěkném 30. místě a držitelka 6 medailí Worldloppet Masters Blanka Nedvědická, startující  za pořádající Ski klub J50, na 51. místě.

Symbolickou cenu putovní horolezecký cepín pro vítěze, který kdysi věnoval vloni zesnulý Jan Kopal, tentokrát předávala vdova po v Peru zahynulém horolezci Eva Novotná.

Sledoval ji i kardiochirurg Jan Pirk, který měl původně naskočit do stopy, ale zlomenina žebra mu v tom zabránila.

Celý závod přenášela přímo Česká televize, což bylo pro propagaci Jizerských hor a Libereckého kraje jistě výborné. Škoda, že se soustředila jen na první dva závodníky v čele pelotonu, a ostatní běžci, natož ti amatérští a rekreační, žel,  nebyli vidět. To byla snad jediná kaňka na jinak velice vydařeném lyžařském víkendu. Záběry z vrtulníku však byly úchvatné.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login