Detail aktuality

Jubilejní festival Dixieland v Křižanech měl opět skvělou hudební formu

02.08.2014 17:30

Již 10. ročník jazzového festivalu Dixieland v Křižanech měl za krásného slunečného počasí opět úspěch. Zaplněný amfiteátr u hasičské zbrojnice nešetřil potleskem, neboť všichni muzikanti hráli ve skvělé formě.

Přehlídka krajských a českých špičkových seskupení (Old Stars Liberec, J. J. Jazzmen Praha,  Brassband.CZ Rakovník, Senior Dixieland Praha a pražský vrchol Stemboard Stompers), kterou zahájil hejtman LK Martin Půta s manželkou, doplnila i zahraniční kapela – polský Dixie Company.

Tradičně festival pořádaly Obec a  SDH Křižany za podpory Libereckého kraje. V publiku se objevili a muzikantům fandili i náměstek hejtmana LK Josef Jadrný, a radní Alena Losová a Ivana Hujerová.

Podle Jana Zitka, který Dixileland v Křižanech před deseti lety zakládal, se v rámci dixielandové přehlídky uskutečnil i trh regionálních výrobků, ukázky řemesel, a dopoledne se představili místní dobrovolní hasiči, a odpoledne se konala historicky první veselá přehlídka pejsků obyvatel Křižan.

„Velké překvapení přichystal liberecký dixieland Old Stars, pravděpodobně nejstarší existující jazzová kapelou v Česku,“ poznamenal Jan Zitko.
Měl pravdu, liberecký dixieland Old Stars hraje od roku 1958, tedy již 56. rok, nechyběl na jediném ročníku a bubeník Jirka Maršík stále sedí za bicími a zpívá jako před 56 lety.

V současnosti jsou v kapele ještě dva zakládající členové, součet let stávajících muzikantů je letos 522 let a váží tři čtvrtě tuny!
Ozdobou vystoupení byla zcela jistě také nová zpěvačka Gabriela Hrádecká a také mladá pozounistka Eva  Bergmüllerová.
Vrcholem festivalu pak bylo vystoupení hudební skupiny Stemboard Stompers, která vznikla o deset let později než Old Stars, a to i bez legendy Tonyho Brycha, který také v Křižanech v minulosti vystupoval.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login