Detail aktuality

Kafemlejnek oživil historii, svezl stovky lidí včetně hejtmana

11.11.2017 17:09

V Den válečných veteránů se na Českolipsku vzpomínalo na počátky železničního spojení v Libereckém kraji. Oslavy 150. výročí zahájení provozu na trati Bakov nad Jizerou – Doksy – Česká Lípa – Nový Bor – Rumburk přilákaly velké množství lidí. Ti se mohli svézt historickým vlakem zvaným Kafemlejnek, kterým jezdil i rakousko-uherský císař Ferdinand I. Dobrotivý při svých pravidelných cestách na zámek Zákupy. Slavnostní událost doplnily kulturní programy v České Lípě a Novém Boru. Těch se zúčastnil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

 

Železniční spojení mezi Libercem a Českou Lípou je charakteristické složitým terénem a typickými nádražními budovami, které jsou stavěny z režných cihel. Kafemlejnek zahájil svoji pouť malebnou krajinou Českolipska na kolejišti stanice v Doksech, odkud se vydal po drobném zpoždění směrem na Českou Lípu. „Je skvělé, že si 150. výročí zahájení provozu na této trase připomínáme zrovna ve chvíli, kdy stanice v Doksech byla zvolena nejkrásnějším nádražím v České republice,“ prohlásila Eva Burešová, starostka města Doksy.

 

Na nádraží v České Lípě čekal na cestující z historického vlaku doprovodný program. V rytmu kapely předvedly své umění místní mažoretky. Zájemci si mohli prohlédnout interiér několika přistavených vagónů. Při slavnostním projevu se vyjádřil hetjman Libereckého kraje Martin Půta k situaci na našich železnicích: „Jsem rád, že v tento slavnostní den přišlo tolik lidí, aby si připomněli historii vzniku železniční dopravy v Libereckém kraji. Moc bych si ale přál, aby vlakovou dopravu využívali lidé častěji, například cestou do práce či soukromě.“ Po krátké pauze pokračoval Kafemlejnek do Nového Boru, kde pasažéry přivítala výpravčí Květa Vlčková. Oslavy zde probíhaly v podobném duchu jako v České Lípě.

 

Železniční spojení na Českolipsku vzniklo především díky kvalitní práci rakousko-uherských projektantů a stavitelů, kteří se o rozmach vlakové dopravy zapříčinili v 60. letech 19. století. Trasu hojně využíval kupříkladu císař Ferdinand I. Dobrotivý, jenž rád cestoval po Českolipsku a jehož pravidelným cílem byl zámek Zákupy. Úsek mezi Bakovem nad Jizerou a Rumburkem byl častým motivem na mnoha historických pohlednicích. Připomínka výročí oživila kulturní tradici. Mladí si užili, staří nostalgicky zavzpomínali.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login