Detail aktuality

Komunitní energetika a další moderní trendy. Takový byl Liberecký Inspiraton

24.05.2024 10:53

Liberecký kraj pokračuje v nedávno nastaveném kurzu a věnuje se s přispěním své Agentury regionálního rozvoje popularizaci témat moderní a udržitelné energetiky. Na konci května připravili ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst Liberecký Inspiraton pro zástupce měst a obcí i pro odborníky v energetice.

„Energetika je pro nás bezesporu klíčovým tématem. O tom jsme se přesvědčili nejpozději v roce 2022 s ruským vpádem na Ukrajinu a během následných energetických šoků,“ uvedl Inspiraton hejtman Liberecké kraje Martin Půta. Podle něj se kraj tématu věnuje ještě déle. „V posledních deseti letech intenzivně zateplujeme naše budovy, plánujeme nové zdroje na výrobu tepla a podporujeme zapojení měst a obcí do projektů komunitní energetiky,“ dodal Půta.

 „Že se o komunitní energetiku dlouhodobě zajímáme, vypovídají i aktivity naší Agentury regionálního rozvoje jakož i pořadatelství akce Inspiraton, na které byla diskutována aktuální témata z této oblasti,“ doplnil Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Úvod odborné části patřil aktuální situaci v Libereckém kraji. Rukavici zvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje, jehož odbor má energetiku v gesci především. Mezi priority podle Miklíka v současnosti patří přechod na elektromobilitu, audit budov ve vlastnictví kraje a jeho organizací a fotovoltaika v širokém spektru od panelů na střechách krajských budov po obří investici do solární elektrárny v Ralsku. „U nových budov s fotovoltaikou počítáme automaticky, staré budovy řešíme postupně. Aktuálně jich šest soutěžíme a dalších deset na soutěž připravujeme,“ řekl Miklík a následně poodkryl i plány kraje v Ralsku. „Na realizaci takto velkého projektu budeme potřebovat odhadem tři až čtyři roky. Chceme, aby byl maximálně transparentní, tudíž plánujeme veřejnost průběžně informovat o dosažených milnících.“  

Jedním z ústředních bodů diskuse byla na Libereckém krajském Inspiratonu komunitní energetika. Ta přináší nové možnosti dosažení energetické soběstačnosti především městům, obcím a společenstvím na ně navázaným. Komunitní energetika je totiž založena na principech sdílení elektřiny mezi výrobci a spotřebiteli, což přináší řadu výhod, včetně snížení nákladů a zvýšení energetické bezpečnosti.

Díky nové legislativě je od 1. ledna tohoto roku možné zakládat energetická společenství a od 1. července bude možné sdílet elektřinu v distribuční soustavě. „Tato legislativní změna otevírá nové možnosti pro města i obce. Pro lepší orientaci v tématu jsme vytvořili návod Jak začít sdílet elektřinu a uveřejnili jej na našich webových stránkách,“ řekl Jan Bakule, právník Unie komunitní energetiky a k prostudování dále doporučil příklady dobré praxe z MAS Opavsko nebo z města Tábor. Další legislativní úpravy pak podle Bakuleho ošetří problematiku bateriových úložišť, která umožní přebytečnou energii uskladnit a lépe tak rozložit její spotřebu v čase.

Liberecký krajský Inspiraton přinesl nové podněty pro další rozvoj energetiky v kraji. Mimo hlavní proud témat nejvíce zaujala prezentace Liberce, které má aktuálně nakročeno k tomu stát se klimaticky neutrálním městem (psalo se na 1012plus), a Evropského digitálního a inovačního hubu EDIH Northeast, sekce Agentury regionálního rozvoje, která pomáhá malým a středním podnikům a veřejným subjektům v digitalizaci. Mimo jiné lze její služby využít pro monitoring toků a úspor energií, jak bylo na Inspiratonu k vidění.  

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login